CIF 2015 přinesl rozšíření spolupráce v řadě oblastí

CIF 2015 přinesl rozšíření spolupráce v řadě oblastí

Finanční spolupráce, investice v oblasti průmyslu, spolupráce ve vědě a výzkumu, cestovní ruch a s ním spojená doprava, to byla klíčová témata diskutovaná na China Investment Forum (CIF) ve dnech 9. – 11. listopadu 2015 na Pražském hradě. Fóra, jehož podtitul zněl Příležitosti a výzvy iniciativy „Nové hedvábné stezky 21. století – One Belt, One Road“, se účastnili hosté z Čínské lidové republiky (ČLR), České republiky (ČR) a dalších zemí střední a východní Evropy (SVE).

 

CIF 2015 se stal stejně jako v předchozích ročnících významnou událostí v rámci vzájemných vztahů nejen mezi ČR a ČLR, ale i mezi ČLR a dalšími zeměmi SVE. Setkání a diskuse účastníků v rámci fóra položily základy nové spolupráce v mnoha oblastech či prohloubily tu dosavadní. Nejvíce skloňovaným tématem letošního roku byla zejména nová agenda finanční spolupráce jako výchozího mostu pro vstup dalších investorů a podnikatelů na středoevropský trh a možnost vybudovat v Praze finanční centrum Číny pro střední východní Evropu. Diskuse se vedla také o možnostech nových leteckých spojení mezi Prahou a Čínou a stejně tak o využití potenciálu Prahy jako leteckého uzlu pro spojení mezi zeměmi SVE a Čínou, což představuje výjimečnou příležitost jak pro letectví, tak pro rozvoj cestovního ruchu a další podnikatelské spolupráce.

Záštitu nad CIF 2015 přijal prezident ČR pan Miloš Zeman a předseda vlády ČR pan Bohuslav Sobotka. Nejvýše postavenou osobou z čínské strany byl pan DU Qinglin, tajemník sekretariátu ÚV KS Číny a místopředseda Čínského lidového politického poradního shromáždění.

„Začínáme novou éru našeho tradičního přátelství,“ prohlásil pan DU Qinglin s tím, že rok 2015 je velmi důležitý pro Platformu zemí 16+1, protože rozsah vzájemné spolupráce by měl být během něj aktualizován a vylepšen. Poděkoval také za dlouhodobé úsilí rozšiřovat přátelství mezi Čínou a zeměmi SVE v tomto formátu.

„Česká republika velmi oceňuje efektivní spolupráci v rámci Platformy 16 +1 a s radostí mohu konstatovat, že naše země je jedním z motorů celého uskupení,“ pronesl ve svém projevu předseda vlády ČR pan Bohuslav Sobotka. Ocenil, že k mimořádným úspěchům spolupráce mezi Čínou a zeměmi SVE patřily Local Leaders Meeting 2014 nebo Health Ministers Meeting 2015, ale také vysoká intenzita vzájemné výměny politických a regionálních delegací. „Jsem velmi rád, že vidíme nejenom vynikající vztahy mezi politiky všech úrovní, ale také konkrétní projekty pragmatické spolupráce,“ řekl Bohuslav Sobotka.

CIF 2015 přivítal více než 700 hostů z Číny a zemí střední a východní Evropy (SVE) včetně České republiky.