Předseda vlády ČR: Vztahy s Čínou jsou nejlepší v historii

Předseda vlády ČR: Vztahy s Čínou jsou nejlepší v historii

Strategické partnerství s Čínou a pohloubení vzájemné spolupráce označil předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka jako jedny ze svých osobních priorit. Uvedl to v projevu, kterým dne 10. listopadu 2015 zahájil na Pražském hradě hlavní jednací den China Investment Fora 2015. Sdělil také, že ČR a Čínu pojí úctyhodných už 66 let partnerství a přátelství a přesto lze o současné etapě hovořit jako o vůbec nejlepší v celé jejich historii.

 

Předseda vlády uvedl, že ČR velmi oceňuje efektivní spolupráci Číny a 16 zemí střední a východní Evropy (SVE) a je jedním z motorů celého uskupení. „K mimořádným úspěchům středoevropsko-čínské spolupráce patřily Local Leaders Meeting 2014 nebo Health Ministers Meeting 2015, ale také vysoká intenzita vzájemné výměny politických a regionálních delegací,“ řekl předseda vlády. Dodal také, že ČR i nadále považuje v rámci Platformy 16 + 1 za klíčové projekty spolupráce v oblasti regionů, zdravotnictví nebo ekonomické a obchodní.

„Navázání strategického partnerství s Čínou a pohloubení vzájemné spolupráce je jednou z mých osobních priorit,“ prohlásil předseda vlády. V rámci své oficiální bilaterální návštěvy Číny a na jednáních s prezidentem a premiérem ČLR podepíše Dohodu o zapojení ČR do iniciativy „Nové hedvábné stezky – One Belt, One Road“. „Máme zájem být součástí tohoto významného ekonomického projektu, ve kterém vidíme vynikající základ pro další komplexní spolupráci,“ vysvětlil Bohuslav Sobotka.

Ve svém projevu ocenil nejen vynikající vztahy mezi politiky všech úrovní, ale také konkrétní projekty – otevření přímého leteckého spojení mezi ČR a Čínou, zjednodušení vízového režimu, uzavření Memoranda o spolupráci v oblasti cestovního ruchu, otevření kliniky Tradiční čínské medicíny ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové, projekt ozdravných dětských pobytů 200 čínských dětí v českých lázních, příchod čínských investorů. „Otevření pobočky Bank of China a rozsáhlé investice čínských společností vytvářejí skvělý příklad pro další investory z ČLR pro jejich vstup do zemí SVE,“ dodal předseda vlády.

Za mimořádný úspěch označil účast Číny jako hlavní hostující země na nejvýznamnějších oborových aktivitách ČR jako je veletrh cestovního ruchu Holiday World Prague 2016 a Mezinárodní strojírenský veletrh 2016 v Brně.