LLM/CIF 2014 spojuje politické špičky z ČR, ČLR a zemí SVE

LLM/CIF 2014 spojuje politické špičky z ČR, ČLR a zemí SVE

Skutečnou ambici stát se historicky významným milníkem na cestě všestranně se rozvíjející spolupráce mezi Čínskou lidovou republikou (ČLR) a zeměmi Střední a východní Evropy (SVE) má China Investment Forum (CIF) 2014 a Local Leaders Meeting (LLM) 2014. Potvrzují to počty přihlášených účastníků i význam organizací, které zastupují.

 

Do Prahy tak zamíří ve dnech konání LLM a CIF 28. – 29. srpna stovky hostů ze zemí SVE a z ČLR. V jejich čele bezesporu stojí Prezident republiky Miloš Zeman, předseda vlády České republiky Bohuslav Sobotka. Za českou vládu se dále zúčastní řada ministrů – ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek, ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová, ministr vnitra Milan Chovanec, ministr dopravy Antonín Prachař, ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Chybět nebude ani většina hejtmanů krajů ČR a řada dalších hostů a reprezentantů českých firem a společností.

V čele oficiální delegace vlády Čínské lidové republiky stojí vicepremiér Zhang Gaoli, doprovázený ministrem dopravy vlády ČLR Yang Chuantang, náměstkem ministra zdravotnictví ČLR Ma Xiaowei a celou řadou dalších vysokých státních úředníků čínské vlády.

Svoje delegace vysílají i nejrůznější centrální úřady a instituce čínské administrativy. Do ČR tak mimo jiné zavítají autoři čínských ekonomických a hospodářských reforem z Development Research Center State Council. Čína také do zahraničí vysílá největší delegaci regionálních vlád ve své historii a svoji účast na úrovni guvernér nebo viceguvernér potvrdilo 15 čínských provincií a samosprávný měst na úrovni provincií (Fujian, Gansu, Guangdong, Hainan, Hebei, Henan, Chongqing, Jiangsu, Liaoning, Peking, Shandong, Sichuan, Tianjin, Xinjiang a Zhejiang).

Na CIF míří také více než 300 podnikatelů ze všech oblastí česko-čínské, resp. středoevropsko-čínské spolupráce. Mezi hosty se tak objeví nejvyšší představitelé obřích čínských korporací a společností CITIC Group a CITIC CK, China Eastern, Sinopharm Group, TCL Group, Reignwood, China Investment Corporation (CIC), China International Capital Corporation (CICC), GL Capital, EXIM Bank, CYTS, Spring Tour nebo COSCO.

Regiony střední a východní Evropy pak na jednání LLM zastupuje například makedonský ministr zahraničních investic Bill Pavleski, litevský náměstek ministr vnitra Elvinas Jankevičius či státní sekretář ministerstva pro místní správu a lokálních samospráv Republiky Srbsko, Ivan Bošnjak.

Zastoupeno je čtrnáct zemí SVE a jejich regionálních samospráv. Jednotlivé samosprávné oblasti pak reprezentují také podnikatelé a celkově SVE reprezentuje téměř dvě stovky politiků a podnikatelů.

Díky oběma akcím budou mít možnosti k vzájemnému setkávání, navazování kontaktů a spolupráce, ke sdílení zkušeností a k představení příležitostí. Pražský hrad, kde se většina programu CIF a LLM koná, se tak stane dějištěm nebývalého setkání konaného pod křídly Varšavské iniciativy a Bukurešťské výzvy v rámci zintenzívnění vzájemné spolupráce na všech úrovních mezi Čínou a zeměmi SVE.

Přehled přihlášených účastníků naleznete ZDE.