Česká republika byla hlavní partnerskou zemí veletrhu v Ningbo

Česká republika byla hlavní partnerskou zemí veletrhu v Ningbo

Ve dnech 9. – 12. června 2017 se v čínském městě Ningbo, v provincii Zhejiang, uskutečnil v rámci spolupráce Číny se zeměmi střední a východní Evropy ve formátu 16+1 již 3. ročník veletrhu „China-CEEC Investment and Trade Expo“. Jeho hlavní partnerskou zemí letos byla Česká republika, která se v celé historii veletrhu prezentovala ze zahraničních zemí největším počtem aktivit.

 

Veletrh se stal součástí aktivit v rámci tzv. iniciativy 16+1 mezi Čínou a zeměmi střední a východní Evropy. V letošním roce měla Česká republika výsadní postavení, jelikož se stala hlavní partnerskou zemí tohoto veletrhu a do Ningbo tak zamířila velmi početná podnikatelská delegace v čele se zástupci Ministerstva průmyslu a obchodu ČR. ČR se v rámci veletrhu prezentovala největším stánkem, který se nacházel přímo u vstupu do výstavní haly.

V české expozici se představilo bezmála 30 českých firem. Zastoupena byla různorodá odvětví jako e-commerce, cestovní ruch, potravinářství, sklářství, spotřební zboží, sport, automobilový průmysl, ale i strojírenství a další. Nechyběli zde ambasadoři českého průmyslu jakými jsou Škoda Auto, Moser či Petrof. Dále se účastnily společnosti jako například Invia Group, Pivovary Lobkowicz Group, Alpine Pro, Botanicus, Preciosa, Home Credit, Marlenka, Prim a řada dalších. Výstavní prostor v rámci expozice ČR i účast na veletrhu byla pro účastníky zdarma. Účast českých firem na ploše o celkové rozloze 400 m2 organizovala Smíšená česko čínská komora vzájemné spolupráce, která se podílela i na organizaci podnikatelské mise. Komora spolupracovala s Ministerstvem průmyslu a obchodu a dále s agenturami CzechTrade, CzechInvest a Zastupitelským úřadem ČR v Pekingu a Generálním konzulátem v Šanghaji.

V době konání samotného veletrhu se při té příležitosti uskutečnila i řada seminářů, setkání, obchodních jednání a dalších doprovodných akcí. Jednou z těchto aktivit byl česko-čínský B2B seminář. Zájemci se účastnily také CEEC Commodities Sourcing Meeting, kterou uspořádala čínská strana.

Vedle setkání věnovaných konkrétním obchodním příležitostem se uskutečnila také řada kulturních a společenských akcí, které společně připravili Zastupitelský úřad ČR v ČLR a Smíšená česko čínská komora vzájemné spolupráce. V Ningbo se tak konala například výstava kultury a umění střední a východní Evropy „2017 CEEC Culture & Art Exhibition“. ČR se prezentovala výstavou fotografií Jindřicha Štreita a díla mladého českého umělce Tomski&Polanski, interaktivními omalovánkami pro děti s motivem Krtečka, jež doprovodilo promítání krátkých filmů o Krtečkovi, a výstavou českého křišťálu. Sérii aktivit doprovodil také pivní festival a food festival, v rámci něhož mohli návštěvníci ochutnat výtečnou českou kuchyni. Denně české speciality ochutnaly desítky až stovky čínských návštěvníků. Česká kuchyně a český folklór se představily i v rámci akce pořádané organizátory veletrhu „A Taste of CEEC“, kdy se uskutečnil „Czech Evening at the Old Bund“, jež doprovodilo celovečerní hudební a taneční vystoupení cimbálové skupiny Lália.