Čtvrtá přímá letecká linka mezi Prahou a Čínou míří do Si-anu

Čtvrtá přímá letecká linka mezi Prahou a Čínou míří do Si-anu

Prahu a Čínu spojuje již čtvrté přímé letecké spojení. Společnost China Eastern Airlines začala provozovat přímé pravidelné lety do města známého díky terakotové armádě, které se nacházelo na počátku starověké Hedvábné stezky – Si-anu. Historicky první let přistál na pražském letišti 29. října 2017.

 

China Eastern Airlines, která patří mezi tři hlavní letecké společnosti a v roce 2016 se podle počtu přepravených cestujících zařadila na 7. místo na světě, tímto spojením zároveň navýšila svoje lety z Prahy do Číny na 4x týdně, a to v úterý, ve čtvrtek, v sobotu a v neděli. Zatímco dva spoje létají nadále přímo do Šanghaje, nové dva mají mezipřistání právě ve vyhledávaném Si-anu. Praha se dočkala této další nové frekvence se zimním letovým řádem. Let do Si-anu trvá 10 hodin a na linkách létá nejmodernější Airbus A330-200.

„Po velkém zájmu o cestování na lince mezi Prahou a Šanghají jsme se rozhodli otevřít další přímý spoj, tentokrát do velmi turisticky oblíbeného Si-anu. První přímá letecká linka mezi Prahou a Šanghají byla otevřena před více jak rokem, v červnu 2016. K dnešnímu dni se na této trase uskutečnilo více než 270 letů. Přímé letecké spojení mezi Prahou a Šanghají umožňuje příjemné cestování nejen českým a čínským podnikatelům a turistům a průměrná obsazenost letadel přesahuje 80 %. Významnou roli také hraje přeprava zboží. Očekáváme, že i o novou linku bude zájem a bude vyhledávaná,“ uvedl Qiu Jie, ředitel pražské kanceláře China Eastern Airlines.

Při této příležitosti se dne 30. října uskutečnil inaugurační večer k novému leteckému spojení. Zúčastnili se jej zástupci vedení China Eastern Airlines a řada významných hostů. Na jeho organizaci se podílela Smíšená česko čínská komora vzájemné spolupráce.

Si-an je jedním z nejstarších měst Číny, v řadě významných období čínských dějin byl hlavním městem a sloužil jako vstupní brána na Hedvábnou stezku. Si-an s počtem obyvatel přes osm milionů dnes představuje významné kulturní, průmyslové a vzdělávací centrum centrální a severozápadní Číny. Nejznámější atrakcí v blízkosti města je terakotová armáda, hrobka prvního čínského císaře Čchin Š’-chuang-tiho zařazená na seznam světového dědictví UNESCO. Si-an dnes zároveň slouží jako regionální letecká dopravní křižovatka severozápadní Číny a nové letecké trasy ze Si-anu propojují Čínu se stále větším počtem světových destinací včetně řady evropských zemí.