Mládežnický turnaj Slavia International Cup přispěl k výměně zkušeností ve fotbale mezi evropskými a čínskými týmy

Mládežnický turnaj Slavia International Cup přispěl k výměně zkušeností ve fotbale mezi evropskými a čínskými týmy

Ve dnech 21. – 23. 4. 2017 pořádala SK Slavia Praha za podpory Smíšené česko čínské komory vzájemné spolupráce v Praze mládežnický fotbalový turnaj Slavia International Cup. Jednalo se o druhý ročník této akce.

 

Slavia International Cup se konal v kategorii U15, účastnili se jej hráči narození 1. 1. 2002 a mladší. Zastoupeno bylo celkem 12 týmů z významných českých, čínských a evropských klubů. Vůbec poprvé se v ČR představili reprezentanti čínského národního týmu. Z Číny přicestovaly také týmy Beijing Ģuoan, Shanghai Greenland Shenhua a Jiangsu Suning F.C. Z elitních světových lig se turnaje účastnily španělská Málaga CF, anglický West Ham United a chorvatský Hajduk Split. Z evropských klubů to dále byly rakouský SKN St. Pölten a MŠK Žilina. ČR na turnaji reprezentovaly vedle domácího týmu SK Slavia Praha také reprezentační tým ČR a AC Sparta Praha.

Záštitu nad Slavia International Cup 2017 přijali prezident ČR Miloš Zeman či ministryně školství, mládeže a tělovýchovy ČR Kateřina Valachová. Turnaj podpořil i Magistrát hlavního města Prahy.

„Jako ministryně sportu ČR jsem velmi ráda, že mám možnost vidět tolik skvělých fotbalových týmů Evropy a Číny na jednom místě. Děkuji také za organizaci tohoto turnaje, protože je jasné, že ten, kdo chce být nejlepší, nemůže být nejlepší jenom ve své zemi, ale musí mít odvahu poměřovat síly s ostatními,“ ocenila konání turnaje ministryně školství Kateřina Valachová.

Vítězem turnaje se stala španělská Málaga FC, druhý skončil anglický West Ham United a třetí domácí Slavia Praha. Další umístění dopadlo následovně: 4. AC Sparta Praha, 5. Český národní tým, 6. slovenský tým MŠK Žilina, 7. Beijing Guoan, 8. Čínský národní tým, 9. Shanghai Greenland Shenhua, 10. Jiangsu Suning, 11. chorvatský HNK Hajduk Split, 12. rakouský AKA St. Pölten.

 

[g-slider gid="9442" width="100%" height="60%" random="0" watermark="0"]

 

Turnaj po celou dobu jeho konání provázelo velké nasazení mladých hráčů a dobrý fotbal. Turnaj s takovým zastoupením fotbalových klubů zvučných jmen dokazuje, že se již jeho druhý ročník stal velmi významnou událostí v oblasti sportu. „Fotbal je globální sport. Jména jako Messi nebo Ronaldo zná celý svět a já pevně věřím tomu, že zde nějaký budoucí Messi nebo Ronaldo bezesporu běhá,“ řekl hráčům Jaroslav Tvrdík, předseda představenstva SK Slavia Praha.

Pro mladé fotbalisty byl turnaj příležitostí sbírat zkušenosti a poznávat vrstevníky z jiných zemí a jejich kulturu a navazovat nová přátelství. Cílem Slavia International Cup je také vychovávat mladé hráče v duchu fair play a k tradičním hodnotám, které ke sportu patří. Přátelská atmosféra, která panovala mezi mladými hráči soutěžních celků, které do Prahy přicestovaly, dokazuje, že sport spojuje lidi napříč kontinenty.