Oslavu čínského nového roku v Obecním domě v Praze navštívily tisíce lidí

Oslavu čínského nového roku v Obecním domě v Praze navštívily tisíce lidí

Několik tisíc návštěvníků zavítalo 27. ledna 2017 na oslavu čínského nového roku v Obecním domě v Praze. Akce představila zájemcům bohatou čínskou kulturu, historii a umění ve stejný den, kdy stamiliony lidí nejen v Číně, ale i v řadě světových metropolí, slavily příchod nového roku ohnivého kohouta.

 

Z čínské provincie Zhejiang z města Ningbo přijelo do Prahy celkem 27 umělců a z Pekingu přicestovalo dalších 10 umělců a řemeslníků. Hlavní program obstarali právě umělci souboru z města Ningbo, kteří během kulturního představení přiblížili různé čínské tradice a zvyky, související převážně s příchodem jara. V rámci čínských novoročních svátků se totiž slaví také blížící se jarní období. Vystoupení se skládalo z tanců, čínské opery či písní. Soubor adaptoval i jednu z nejznámějších českých skladeb, a to Largo z Novosvětské symfonie od Antonína Dvořáka. Nechyběl ani tradiční lví tanec, který představilo pražské Wushu centrum.

 

[g-slider gid="9170" width="100%" height="60%" random="0" watermark="0"]

 

Doprovodný program probíhal celý den v saloncích Obecního domu. Stovky zájemců si zde vyzkoušely kaligrafii, výrobu masek pro čínskou operu, výrobu tradičních lampionů. K vidění byla tušová malba, pekingské palácové výšivky nebo čajový obřad. Návštěvníci také viděli ukázky bojových umění a mohli se zúčastnit hodiny čínštiny.

Oslavu uspořádala Smíšená česko čínská komora vzájemné spolupráce ve spolupráci s Velvyslanectvím ČLR v ČR a za podpory partnerů CEFC China, Home Credit a Ságl Production.