China Investment Forum 2016 přivítalo více než tisíc hostů

China Investment Forum 2016 přivítalo více než tisíc hostů

Ve dnech 14.-15. listopadu 2016 se v Praze uskutečnilo již tradiční China Investment Forum (CIF). Tématem byla Iniciativa nové Hedvábné stezky 21. století – One Belt, One Road jako efektivní platforma pro rozvoj spolupráce šestnácti zemí střední a východní Evropy (SVE) a Číny.

 

CIF je již etablovanou platformou pro setkávání investorů a představení jejich investičních záměrů. Sedmého ročníku se zúčastnila více než tisícovka hostů. Polovina z nich přicestovala z Číny a své zastoupení zde měla řada předních čínských společností. Další hosté pocházeli z České republiky a ze zemí SVE v rámci tzv. iniciativy 16+1, ale také z Velké Británie, Irska, Švýcarska nebo Německa.

Program CIF začal 14. listopadu v hotelu InterContinental v Praze B2B jednáními s podnikateli z provincie Zhejiang. Zde se setkalo více než 250 podnikatelů, kteří měli možnost navazovat kontakty a domlouvat vzájemnou spolupráci. Večer se uskutečnila slavnostní galavečeře v paláci Žofín. Zde hosty pozdravili předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka či ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

V úterý 15. listopadu na Pražském hradě CIF slavnostně zahájil premiér Bohuslav Sobotka, následovala vystoupení dalších představitelů ČR a Číny. Po celý den pak probíhaly na Pražském hradě panelové diskuse. Během nich byly představovány příležitosti či konkrétní projekty spolupráce. Diskusní panely byly zaměřeny na finanční spolupráci a bankovnictví, spolupráci v zelených technologiích a průmyslu, udržitelném rozvoji a vědě a výzkumu, dále na spolupráci v oblasti infrastruktury, logistiky a dopravy. Diskutovala se také témata e-commerce jako platformy obchodování 21. století, Číny jako strategickém zdrojovém trhu pro cestovní ruch a také téma vzdělávání a výměny zkušeností v kultuře a sportu. China Investment Forum vyvrcholilo slavností galavečeří pod záštitou prezidenta České republiky Miloše Zemana.

Letošní ročník CIF se konal v souladu se směrnicí „Suzhou Guidelines o spolupráci mezi Čínou a zeměmi střední a východní Evropy“, která byla přijata předsedy vlád zemí SVE a Číny v Suzhou v listopadu 2015. Již v roce 2014 bylo Čínské investiční fórum zařazeno tzv. Bukurešťskou směrnicí, kterou podepsali premiér Číny Li Keqiang a předsedové vlád šestnácti středoevropských a východoevropských zemí během summitu v Bukurešti, jako jedna z klíčových aktivit pro prohloubení vzájemné spolupráce v oblasti investic, ekonomiky a obchodu.

Více o CIF 2016 ZDE