Kulatý stůl česko-čínské spolupráce v oblasti letectví

Kulatý stůl česko-čínské spolupráce v oblasti letectví

Kulatý stůl česko-čínské spolupráce v oblasti letectví se uskutečnil 13. října 2016 v Praze při příležitosti návštěvy viceadministrátora Civil Aviation Administration of China (CAAC) pana Wanga Zhiqinga. Setkání organizovali Smíšená česko čínská komora vzájemné spolupráce a Český aeroholding, a.s. ve spolupráci s velvyslanectvím ČR v ČLR.

 

Na jednání byl přítomen například pan Václav Řehoř, předseda představenstva Českého Aeroholdingu, poradce prezidenta ČR pro záležitosti letectví ve vztahu s ČLR pan Jan Kohout, poslanec a stínový ministr dopravy a předseda dozorčí rady Komory pan Jan Birke, viceprezident Letecké amatérské asociace České republiky pan Jan Fridrich a další představitelé českých společností reprezentujících český a čínský letecký průmysl.

Oblast civilního letectví patří v České republice k nejrozvinutějším na světě. ČR tak může čínským partnerům nabídnout nepostradatelné zkušenosti, produkty, služby a komplexní projekty jako pilíře pro spolupráci pro další desetiletí a přispět tak k rozvoji letectví a letecké výroby v obou zemích.

ČR se ve strategickém partnerství s ČLR, které bylo podepsáno během návštěvy prezidenta Xi Jinpinga v březnu 2016 v Praze zavázala, že jednou ze dvou klíčových priorit vzájemné spolupráce bude letectví. Letectví je také uvedeno jako klíčová priorita ve smlouvě o účasti ČR na projektu nové Hedvábné stezky One belt, One road a ČR má ambici byt vzorem ve spolupráci v této oblasti.

 

[g-slider gid="8737" width="100%" height="60%" random="0" watermark="0"]

 

Pan Wang Zhiqing ocenil nejen zkušenosti a pokrok ČR v oblasti letectví, ale také uspořádání této akce, která přispěla ke společné diskusi o spolupráci v oblasti letectví. Připomněl otevření hned tří přímých leteckých linek mezi Prahou a Čínou, konkrétně do Pekingu, Šanghaje a Chengdu, což se podařilo díky podpoře obou vlád a obou národů. „Je symbolem přátelství mezi ČR a ČLR, že jsme dokázali otevřít tři linky,“ uvedl Wang Zhiqing. Zdůraznil, že otevřít během pouhého jednoho roku tři linky mezi ČLR a jediným městem je historicky velmi vzácné. „Díky nim patří spolupráce mezi ČR a ČLR mezi nejintenzivnější mezi zeměmi střední a východní Evropy,“ dodal viceadministrátor CAAC.

Civilní letectví podle něj také podstatně ovlivní cestovní ruch. „ČR je považována za zahradu střední Evropy a je to jedna z nejrychleji se rozvíjejících destinací pro čínskou střední třídu. Během roku 2015 navštívilo ČR okolo 300 tisíc čínských turistů a po zavedení přímých linek se jejich počet zvyšuje a význam linek je tak očividný,“ doplnil Wang Zhiqing.

Vyzdvihl vyspělost ČR v oblasti všeobecného letectví, v němž je ČLR teprve na začátku. „Věřím a doufám, že pro české společnosti je čínský trh a jeho příležitosti velmi zajímavý,“ dodal. Vyjádřil i poděkování Komoře za podporu spolupráce v oblasti letectví.

Také Václav Řehoř, předseda představenstva Českého Aeroholdingu, poděkoval Komoře za podporu při zavádění prvních dvou přímých linek do Pekingu a Šanghaje. „Během dvanácti měsíců se podařilo domluvit a otevřít dvě linky. Byl to velmi dobrý krok a když se podíváme, tak linka do Šanghaje je velmi vytížená a velmi úspěšná,“ dodal Václav Řehoř s tím, že pro něj bylo překvapením, když se otevřela ještě třetí linka během pouhého roku. Všechny podle něj jasně zapadají do strategie pražského letiště.