Na Mezinárodní strojírenský veletrh v Brně zavítaly významné čínské delegace

Na Mezinárodní strojírenský veletrh v Brně zavítaly významné čínské delegace

Největší zastoupení čínských vystavovatelů v historii hostil ve dnech 3. – 7. 10. 2016 Mezinárodní strojírenský veletrh v Brně. Čína se stala hlavní partnerskou zemí již 58. ročníku tohoto nejvýznamnějšího průmyslového veletrhu ve střední Evropě a čínští vystavovatelé, kterých bylo více než 150, měli vyhrazeny dva celé výstavní pavilony.

 

Při této příležitosti zavítalo do ČR také několik velmi vysokých delegací ze Šanghaje a z provincie Zhejiang, na jejichž programu se významným způsobem podílela také Smíšená česko čínská komora vzájemné spolupráce.

 

Provincii Zhejiang reprezentovala delegace pod vedením nejvýše postaveného představitele provincie pana Xia Baolong. Delegaci Šanghajské městské obchodní komise (Shanghai Municipal Commission of Commerce) vedla její předsedkyně paní Shang Yuying, v čele delegace vedení šanghajské pobočky Rady pro podporu mezinárodního obchodu (China Council for the Promotion of International Trade – CPIT Shanghai) byl její předseda pan Yang Jianrong.

V rámci účasti CPIT Shanghai na Mezinárodním strojírenském veletrhu se dne 2. 10. 2016 uskutečnila v hotelu Barceló v Brně akce nazvaná Shanghai Night. Během společenského večera, doprovázeného moravskou cimbálovou kapelou Lália, se měli možnost prezentovat představitelé významných českých a čínských institucí a firem. Mezi hosty nechybělo vedení obou šanghajských delegací, Českou republiku reprezentoval pan Jiří Havlíček, náměstek Ministerstva průmyslu a obchodu ČR a řada dalších významných hostů. Na Shanghai Night bylo oznámeno otevření české kanceláře Shanghai Municipal Commission of Commerce pro rozvoj zahraničních investic v ČR.

 

 

Součástí návštěvy vedení provincie Zhejiang v Praze byl také slavností koncert tradiční čínské hudby, který se uskutečnil dne 2. října 2016 ve Smetanově síni Obecního domu v Praze. Koncertu, na jehož přípravě se rovněž podílela i Komora, se zúčastnilo několik stovek hostů v čele s předsedou Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR panem Janem Hamáčkem.

Všechny čínské delegace se 3. 10. 2016 zúčastnily slavnostního otevření čínského pavilonu na brněnském veletrhu a následně také prohlídky vybraných expozic prezidentem ČR a předsedou vlády ČR. Připraven byl bohatý oficiální a doprovodný program.

Hlavním tématem MSV byla průmyslová automatizace a co se účasti partnerské země týče, měla největší zastoupení v historii. Prezentace Číny jako partnerské země potvrdila politický a ekonomický rozvoj vztahů mezi oběma zeměmi v posledních letech.