Šanghaj otevírá v Praze své zastoupení pro podporu zahraničních investic

Šanghaj otevírá v Praze své zastoupení pro podporu zahraničních investic

Obchodní komise města Šanghaje (Shanghai Municipal Commission of Commerce) otevřela dne 1. října 2016 české zastoupení pro podporu zahraničních investic. Sídlit bude v budově bývalé Živnobanky v Praze v ulici Na Příkopě. Jedná se teprve o 4. takové zastoupení „perly orientu“, jak se Šanghaji říká, v Evropě po takových metropolích jako je Londýn, Frankfurt a Göteborg.

 

Během ceremoniálu došlo ke slavnostnímu odhalení plakety ku příležitosti otevření pražského zastoupení. Tohoto aktu se zhostila paní Shang Xuing, předsedkyně Shanghai Municipal Commission of Commerce.

Processed with Snapseed.Vedoucím představitelem pražské kanceláře byl jmenován pan Jiang Bingsi, dosavadní generální ředitel společnosti CEFC Group (Europe) Company, která je dceřinou společností CEFC China. Zároveň se jedná o společnost, která je v současnosti největším čínským investorem v České republice.

„Šanghaj je nejvýznamnější ekonomickou metropolí Asie a to, že si městská vláda pro své čtvrté evropské zastoupení pro podporu investic vybrala Prahu, která je přímo v srdci Evropy a nabízí tak řadu výhod, je mimořádnou ctí a závazkem,” říká Jiang Bingsi, první jmenovaný vedoucí pražské kanceláře.

 

Zastoupení působí pod hlavičkou organizace Shanghai Foreign Investment Development Board (Šanghajská rada pro rozvoj zahraničních investic), zkráceně také INVEST Šanghaj. Jedná se o agenturu šanghajské vlády, která poskytuje různé veřejné služby týkající se investic včetně konzultací a navazování kontaktů. Hlavním účelem organizace je obousměrná podpora investic. V současné době je organizace INVEST Šanghaj považována za platformu pro zahraniční podniky investující v Šanghaji, jako most pro šanghajské firmy, které chtějí působit globálně a významně se podílí na podpoře zaměstnanosti. Zastoupení mimo Evropu má instituce například ve Spojených státech či v Japonsku.

Při příležitosti této události došlo také k odhalení slavnostní plakety. Během slavnostního ceremoniálu bylo rovněž podepsáno memorandum o spolupráci mezi Smíšenou česko čínskou komorou vzájemné spolupráce a China Council for the Promotion of International Trade (CCPIT) Shanghai. Smyslem memoranda je posílení vztahu mezi oběma institucemi a má být prostředkem k rozvoji obchodu a ekonomických a investičních vztahů mezi Českou republikou a Šanghají. Podpora spolupráce by měla probíhat na mnoha úrovních. Součástí je prohloubení vztahů mezi místními podniky, konzultantské služby, výměna informací (např. o veletrzích a investičních příležitostech), poskytování součinnosti a technické pomoci při důležitých obchodních událostech a další.

Tisková zpráva Smíšené česko čínské komory vzájemné spolupráce, Praha, 1. 10. 2016