Boni pueri měli v Číně obrovský úspěch

Boni pueri měli v Číně obrovský úspěch

Vyprodané nejprestižnější koncertní sály v celé Číně, tisíce nadšených posluchačů, dlouhé ovace ve stoje, neopakovatelná atmosféra – uměleckým zážitkem skutečně na té nejvyšší úrovni se stalo turné pěveckého chlapeckého sboru Boni pueri v Číně. Uskutečnilo se ve dnech 15. – 27. srpna 2016 a jeho generálním partnerem byla Smíšená česko čínská komora vzájemné spolupráce.

 

Pěvecký sbor Boni pueri vystoupil nejprve 17. srpna na slavnostním koncertu v National Centre for the Performing Arts v Pekingu, na pódiu sálu pro několik tisíc lidí. Hlediště přitom bylo zcela vyprodané a zahrnulo chlapce ovacemi, nadšenými výkřiky a potleskem ve stoje. Boni pueri sklidili takový úspěch i díky novému repertoáru, neboť jakmile zazněly čínské skladby, lidé v sále dávali najevo nadšení a zpívali spolu se sborem.

„Bylo to úchvatné a velmi dojemné, děkujeme vám, je to ohromný úspěch nejen pro vás, ale pro celou naši zemi,“ poděkoval sboru prezident Komory Jaroslav Tvrdík.

V National Centre for the Performing Arts se konala také recepce, na kterou zavítali představitelé města Pekingu, diplomaté a obchodní partneři České republiky.

Další zastávkou v rámci turné bylo město Baotou v provincii Vnitřní Mongolsko. Odtud se pak sbor vypravil do Šanghaje, kde koncertoval v největším sále celé megapole – v Shanghai Oriental Art Center. Právě zde si jeden a půl tisíce posluchačů opět vyžádalo několik přídavků a poslední skladbu v čínštině zpívali společně s Boni pueri. Také zde se uskutečnila recepce za přítomnosti představitelů města Šanghaje, generálního konzulátu a obchodních partnerů ČR.

 

[g-slider gid="8630" width="100%" height="60%" random="0" watermark="0"]

 

Po Šanghaji následovaly koncerty v Jinanu v Jinan Grand Theatre a v Guaghzhou, kde sbor vystoupil v Guaghzhou Opera House.

Sbor Boni pueri je v Číně velmi populární. Poprvé zde vystupoval v roce 2010, kdy přijal pozvání na Shanghai China International Arts Festival. V září 2015 vystoupil při příležitosti návštěvy prezidenta České republiky Miloše Zemana v Šanghaji. Také díky tomu, že chlapci zpívali například před čínským prezidentem a jejich umění vysílala také největší čínská televize CCTV, jsou Číňany velmi obdivováni.

 

foto pro tisk - CCTV Peking - nat†üen° pro olympijskā studioBěhem pobytu v Pekingu navíc televize CCTV natáčela se sborem klip. Protože v CCTV zpěv chlapců velmi zaujal, zalíbila se zvlášť skladba Bedřicha Smetany Vltava, bylo přislíbeno, že ve finálovém Olympijském studiu z Pekingu se bude hrát jako zahajovací znělka česká skladba právě v podání Boni pueri.

Český chlapecký sbor BONI PUERI byl založen v roce 1982 a patří mezi významná světová tělesa. Navazuje na tradici sboru „Boni pueri“, který prvně působil v kapitule sv. Víta v Praze již v roce 1252. Dvousetčlenný sbor, kde zpívají chlapci od 4 do 19 let, dosud absolvoval více než 3500 samostatných koncertů po celém světě. Opakovaně zavítal například do Číny, USA, Kanady, Japonska, Jižní Korey a většiny evropských zemí. Boni Pueri vystupují také při významných státních příležitostech a na světových sympoziích.

Spolupráce Komory a Boni pueri v rámci turné nebyla náhodná. Pěvecký sbor vystupoval již několikrát v rámci slavnostních událostí, na jejichž organizaci se Komora podílela, jakými byly China Investment Forum, Health Ministers Meeting či slavností ceremoniál k otevření nové letecké linky China Eastern mezi Prahou a Šanghají na Pražském hradě.