Podnikatelský seminář Praha – Šanghaj otevřel možnosti další spolupráce

Podnikatelský seminář Praha – Šanghaj se uskutečnil v Praze dne 25. srpna 2016. Setkali se zde představitelé obou měst, zástupci ministerstev a předních českých a čínských společností, z nichž řada má kořeny právě v Šanghaji, aby diskutovali o vzájemné spolupráci a dalších příležitostech. Setkání uspořádala Smíšená česko čínská komora vzájemné spolupráce spolu s partnery.

 

Šanghaj je nejlidnatějším čínským městem s více než dvaceti miliony obyvateli. Je zároveň největším čínským přístavem a hospodářským a ekonomickým centrem Číny. S Českou republikou a Prahou má Šanghaj již řadu vazeb a společných projektů. V letošním roce spojila Prahu a Šanghaj první přímá letecká linka. V loňském roce se zde uskutečnila akce na podporu České republiky a českých podnikatelů České dny v Šanghaji, na jejíž organizaci se podílela Komora. Sídlí zde také významní čínští investoři v ČR.

„V roce 2015 dosáhla celková částka dovozu a vývozu mezi Šanghají a ČR výše 2,26 miliardy USD, což je nárůst o 2,75 procent. V letošním roce se mezi Šanghají a Prahou rozvinula velmi pestrá spolupráce, která přináší konkrétní výsledky, ať už je to na poli obchodu, energetiky, letectví, kultury či sportu. V červnu roku 2015 bylo slavnostně otevřeno centrum čínské medicíny, které společně založily šanghajská Fakultní nemocnice Shuguang šanghajské univerzity TCM (tradiční čínské medicíny) a Fakultní nemocnice v Hradci Králové patřící k lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Hradci Králové. Letos v červnu aerolinky China Eastern otevřely přímou leteckou linku Šanghaj – Praha, která výrazně podpořila spolupráci mezi oběma zeměmi a obzvláště usnadnila cestování mezi Prahou a Šanghají. China Eastern tak otevřely novou hedvábnou cestu po nebi,“ uvedl hlavní host z čínské strany, stranický tajemník Šanghaje pan Ying Yong.

 

[g-slider gid="8593" width="100%" height="60%" random="0" watermark="0"]

 

Rozvoj česko-čínské spolupráce označil za velmi slibný. Potvrdil zároveň, že Šanghaj si přeje ještě větší prohloubení spolupráce s Prahou, která přinese více konkrétních výsledků. „Otevřenost světu je nejsilnější stránka Šanghaje, Šanghaj je na ní vybudována. Budeme otevřenost pevně podporovat, je hybnou silou reforem i rozvoje, srdečně zveme české firmy do Šanghaje, aby si tam našly příležitost pro obchod, otevřely trh, začaly spolupracovat,“ uvedl Ying Yong.

Náměstek pražské primátorky Petr Dolínek naznačil další velký potenciál spolupráce mezi oběma městy například v cestovním ruchu. „Prolínání se stvrdilo zavedením přímé linky mezi Prahou a Šanghají,“ sdělil. Využil rovněž příležitosti, aby poděkoval za zavedení této linky, která umožňuje další spolupráci.

Náměstek ministra průmyslu a obchodu Jiří Havlíček připomněl, že v rámci šestnácti zemí střední a východní Evropy je ČR druhým největším obchodním partnerem Číny a zároveň Čína pro ČR představuje největšího obchodního partnera mimo země EU. K rozvoji vzájemných vztahů a prohloubení spolupráce přispívá letos uzavřené strategické partnerství mezi Čínou a ČR, iniciativa One Belt, One Road, spolupráce v rámci platformy 16+1 i partnerství Číny s Evropskou unií. „Jsem velmi rád že se nám společně daří dosahovat konkrétních a viditelných výsledků v řadě oblastí, které přináší prospěch oběma stranám,“ doplnil Jiří Havlíček.

Náměstek ministra průmyslu a obchodu dále dodal, že se těší na letošní Mezinárodní strojírenský veletrh v Brně, kde se Čína představí jako hlavní partnerská země. „Očekává se účast více než 200 čínských společností z Číny, včetně Šanghaje, z řady průmyslových oborů a odvětví. Očekáváme, že i díky účasti na tomto veletrhu, na doprovodným akcím a setkáním se podaří firmám na obou stranách dohodnout nová partnerství a spolupráce,“ dodal Jiří Havlíček.