Média o pobytu čínských dětí v lázních Karlova Studánka

Média o pobytu čínských dětí v lázních Karlova Studánka

 

V Karlově Studánce se léčí dalších osmdesát dětí z Číny

Karlova Studánka – Na ozdravný pobyt přiletělo do lázní v Karlově Studánce na začátku tohoto týdne osmdesát dětí z Číny. Malí pacienti s onemocněním dýchacích cest míří do zdravé horské přírody Jeseníků z průmyslových oblastí Pekingu a provincie Che-pej, která tuto čínskou metropoli obklopuje. Dva týdny stráví v prostředí, kde je nejčistší vzduch ve střední Evropě.

Na ojedinělém projektu se podílí Smíšená česko-čínská komora, Čínská lidová republika a Ministerstvo zdravotnictví ČR. První skupina čínských dětí se zde léčila už loni v červnu. „Zlepšení jejich zdravotního stavu jsme zaznamenali už po dvou týdnech pobytu,“ říká Radomír Maráček, ředitel Horských lázní Karlova Studánka.

13.8.2016, Deník, Region – Severní Morava, str. 02, (zm)

 

V Karlově Studánce se léčí čínské děti

Karlova Studánka – Osmdesát dětí z Číny se po dva týdny léčí s onemocněními dýchacích cest v lázních v Karlově Studánce. Z průmyslových oblastí Pekingu a provincie Che-pej přiletěly v tomto týdnu a zdrží se do 22. srpna.

„Na začátku pobytu děti podstoupily funkční vyšetření plic včetně spirometrie a vyšetření pro zjištění stupně alergického zánětu v průduškách,“ vysvětlil ředitel Horských lázní Radomír Maráček. Většina z nich má totiž potíže spojené právě s alergiemi a astmatem. „Léčba pak bude sestávat z inhalací, dechové rehabilitace, klimatoterapie a cvičení. Na konci pobytu děti opět absolvují komplexní plicní vyšetření a výsledky porovnáme, abychom viděli, jak se jejich stav zlepšil,“ doplnil Maráček.

Do Karlovy Studánky doprovází děti devatenáct pedagogů a zdravotníků a osm překladatelů. Na místě se jim bude věnovat i tým rekreologů. „Připravili jsme pro děti výlety do okolí a absolvují řadu venkovních aktivit, jako je například pohádková cesta nebo dětská olympiáda. Budou tak moci poznat naši kulturu a tradice. Vloni mělo třeba velký úspěch opékání špekáčků v přírodě,“ shrnul Maráček plány pobytu. Hlavním organizátorem pobytů je Smíšená česko-čínská komora vzájemné spolupráce, která dětem financuje ubytování, stravování, odborná vyšetření, léčebné procedury či výlety po okolí.

13.8.2016, Mladá fronta DNES, Regionalni mutace – Moravskoslezský kraj, str. 16, (kb)