V ČLR se uskutečnil již třetí summit představitelů regionů zemí střední a východní Evropy a Číny

V ČLR se uskutečnil již třetí summit představitelů regionů zemí střední a východní Evropy a Číny

Na 180 zástupců České republiky v čele s premiérem Bohuslavem Sobotkou, dalšími představiteli české vlády, ministerstev, krajů, ale i reprezentanty společností se ve dnech 14.-20. června 2016 v čínském městě Tangshan zúčastnilo třetího summitu regionálních lídrů Local Leaders Meeting a doprovodných aktivit.

 

Česká republika je lídrem v regionální spolupráci mezi šestnácti zeměmi střední a východní Evropy a Číny (tzv. platforma 16+1). Již před dvěma lety se v Praze konal druhý summit LLM a na toto úspěšné setkání navázal nynější třetí ročník, který se tentokrát uskutečnil v čínské provincii Hebei.

Na jednání byl přijat tzv. Tangshanský konsensus, byly projednány a přijaty Stanovy Asociace představitelů regionů zemí střední a východní Evropy a guvernérů Číny a ve funkcích prezidentů Asociace byli na následující dvouleté období potvrzeni pan Miroslav Novák, hejtman Moravskoslezského kraje a pan Zhang Qingwei, guvernér provincie Hebei.

Na zahájení LLM jako hlavní představitel šestnácti zemí SVE zavítal v úvodu své pracovní cesty v Číně premiér Bohuslav Sobotka, a to v pátek 17. června 2016. Ještě před zahájením LLM se setkal na bilaterálním jednání s vicepremiérem čínské vlády pro ekonomiku Ma Kaiem.

 

[g-slider gid="8332" width="100%" height="60%" random="0" watermark="0"]

 

Podle premiéra Sobotky je úroveň jednání LLM dokladem toho, že za krátkou dobu tří let od prvních iniciativ urazila regionální spolupráce velký kus cesty. V oblasti regionální spolupráce platformy 16+1 hraje ČR dokonce silnou roli, kdy mezi českými kraji a jejich čínskými partnery probíhá velmi intenzivní spolupráce.

„Dovolte mi, abych vás informoval, že v současné době už má většina krajů České republiky svou partnerskou provincii či region v Číně, což tvoří základ pro vzájemnou komunikaci a spolupráci na konkrétních projektech,” sdělil na summitu premiér Sobotka.

Jednání s vicepremiérem pro ekonomiku Ma Kaiem a summitu Locals Leaders Meeting se zúčastnila také ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová, hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek, prezident Asociace hejtmanů ČR a hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák a několik dalších českých hejtmanů.

Součástí LLM byl i veletrh, na kterém měla ČR jako partnerská země největší zastoupení vystavovatelů. „Český stánek, který můžete navštívit na veletrhu, se snaží ukázat, jak širokou škálu výrobků a služeb může Česká republika nabídnout, počínaje perlou českého průmyslu, automobilem Škoda, dále zástupci finančního sektoru firmou HomeCredit a J&T, strojírenskými firmami, zástupci z oblasti sportu, potravinářství, letectví, sklářského průmyslu, biomedicíny, cestovního ruchu, kosmetiky a dalších oborů,” uvedl premiér Sobotka.