Druhý summit ministrů zdravotnictví Číny a zemí SVE přispěl k prohloubení spolupráce

Druhý summit ministrů zdravotnictví Číny a zemí SVE přispěl k prohloubení spolupráce

Ve dnech 20-22. června 2016 se v čínském Suzhou uskutečnil druhý summit ministrů zdravotnictví střední a východní Evropy a Číny Health Ministers Meeting (HMM). První ročník se uskutečnil v červnu 2016 v Praze. V rámci  své pracovní návštěvy v Číně jej navštívil i premiér ČR Bohuslav Sobotka. Setkal se zde s vicepremiérkou ČLR Liu Yandong a oba byli svědky podpisů několika významných memorand a dohod o spolupráci v oblasti zdravotnictví mezi oběma zeměmi.

 

Zdravotnictví tvoří jeden ze stěžejních pilířů spolupráce mezi Českou republikou a Čínskou lidovou republikou. ČR je dokonce průkopníkem v této oblasti i v rámci spolupráce šestnácti zemí střední a východní Evropy a Číny, takzvané platformy 16+1. Již v červnu 2015 se v rámci této platformy v Praze konal první ročník HMM, který sehrál významnou úlohu a nastartoval řadu úspěšných společných projektů. U jeho zrodu stála a na jeho organizaci se podílela Smíšená česko čínská komora vzájemné spolupráce. Druhý summit podstatně přispěl k prohloubení této spolupráce, a to například ustanovením tzv. Asociace nemocnic a Asociace veřejného zdravotnictví, které již zaštiťují konkrétní projekty.

 

[g-slider gid="8387" width="100%" height="60%" random="0" watermark="0"]

 

Za účasti předsedy vlády ČR Bohuslava Sobotky byla v rámci summitu podepsána dohoda mezi FN Motol a Univerzitní nemocnicí Drum Tower Hospital v Nanjingu, která umožní výměnu studentů, vědeckou spolupráci a spolupráci v neurologii, imunologii a rehabilitaci. Došlo také k uzavření dohody mezi FN Motol a Univerzitní nemocnicí Drum Tower v Nanjingu, vědeckou platformou Aequa Sciences a Univerzitou v Cambridge v oblasti výzkumu Alzheimerovy choroby. Další dohodu tentokrát v oblasti výzkumu tradiční čínské medicíny uzavřela FN Hradec Králové a Univerzitní nemocnicí Shuguang v Šanghaji, vědeckou platformou Aequa Sciences a Univerzitou v Cambridge.

Ke konkrétním projektům v rámci spolupráce ve zdravotnictví již patří například centrum tradiční čínské medicíny při Fakultní nemocnici Hradec Králové či pobyty čínských dětí v českých lázních, na jejichž realizaci se podílí Smíšená česko čínská komora vzájemné spolupráce.