České dny v regionu Bohai

České dny v regionu Bohai

Českou republiku jako zemi v srdci Evropy, která je kulturně a turisticky přitažlivá, technologicky a průmyslově vyspělá a nabízí řadu možností v rámci oboustranně výhodné spolupráce, představovala v Číně akce nazvaná Czech Days. Na jejím uspořádání se spolu s českou ambasádou v Pekingu podílela Smíšená česko čínská komora vzájemné spolupráce.

 

Czech Days byly v letošním roce zaměřeny na cestovní ruch a propagaci českých výrobků v tzv. regionu Bohai, který spojuje do 120 milionové aglomerace města Peking, Tianjin a provincii Hebei. Odstartovala je na začátku května návštěva ministra zemědělství ČR Mariana Jurečky. Současně s festivalem české kuchyně je ve dnech 3. – 4. května hostila ambasáda České republiky v Pekingu a navazovalo na ně setkání českých podnikatelů v oblasti zemědělství a potravinářství s čínskými partnery.

Další pokračování Czech Days se uskutečnilo v Pekingu a v Tianjinu ve dnech 18.-22. května. Česká republika byla představována při veletrhu cestovního ruchu BITE 2016 – Beijing International Tourism Exhibition, při akci na české ambasádě a na filmovém a pivním festivalu v Tianjinu. Ve dnech 28. května až 1. června se české společnosti prezentovaly v Pekingu na akci CIFTIS 2016 – China International Fair for Trade in Services.

Další akce v rámci Czech Days se uskutečnily od 16. do 19. června. Nejprve se dne 16. června uskutečnila slavnostní recepce v Pekingu za účasti předsedy vlády pana Bohuslava Sobotky a primátora Pekingu pana Wanga Anshuna. Čeští podnikatelé a české kraje se následně prezentovaly na českém stánku v rámci veletrhu při příležitosti konání summitu Local Leaders Meeting ve formátu 16+1 v Tangshanu, kde byla Česká republika hlavní partnerskou zemí. Stánek navštívil během své zdejší zastávky také premiér Bohuslav Sobotka a připil si zde na uvítanou českým pivem. Během návštěvy expozice došlo také k podpisu několika memorand a dohod. České dny pak slavnostně ukončil koncert České filharmonie v Tianjinu. Stalo se tak ta přítomnosti premiéra Sobotky a viceprimátora města Tianjin.

Akce Czech Days se stala významnou příležitostí k podpoře bilaterálních, obchodních a kulturních vztahů a hlubšímu rozvoji spolupráce mezi oběma zeměmi. Již vloni se Czech Days konaly v Šanghaji a zaznamenaly velmi kladné ohlasy. Akce představuje unikátní příležitost prezentovat Českou republiku partnerům, asociacím a institucím a společnostem.

Organizátory Czech Days jsou Velvyslanectví České republiky v Čínské lidové republice a Smíšená česko čínská komora vzájemné spolupráce. Hlavními partnerem jsou společnosti CEFC China, Home Credit, Škoda Auto a Huawei.