Delegace ministra zemědělství otevřela českým potravinářům dveře na čínský trh

Delegace ministra zemědělství otevřela českým potravinářům dveře na čínský trh

Ministr zemědělství ČR pan Marian Jurečka navštívil ve dnech 2. – 6. května 2016 Čínu. Cílem jeho mise byla snaha pomoci českým potravinářům otevřít dveře na čínský trh. Ministra proto doprovázela početná delegace českých podnikatelů z oblasti potravinářství a zemědělství a představitelé finančních institucí poskytujících exportní financování se státní podporou. Ministr během své návštěvy také v Pekingu zahájil České dny. Na nich se setkali zástupci českých firem s čínskými partnery.

 

České dny jsou společnou akcí českého velvyslanectví a Smíšené česko čínské komory vzájemné spolupráce, která se podílela i na organizaci ministrovy cesty. Navazují na úspěšný projekt z loňského roku, který se uskutečnil v Šanghaji. Letos je akce zaměřena především na prezentaci českých potravin, turisticky atraktivních míst České republiky, ale i českých firem v oblasti služeb. České potraviny byly představeny také na akcích jakými byly Food festival na českém velvyslanectví v Pekingu, Beer Festival v Tchien-ťinu a prezentace potravinářských výrobků v provincii Hebei.

Během ministrovy mise se čínským partnerům představili například producenti českého piva, výrobci konzervovaných potravin a čokoládových výrobků, exportéři sušeného mléka, výrobci nápojů a zdravé výživy, výrobci moravského vína či producenti minerálních vod.

 

[g-slider gid="8099" width="100%" height="60%" random="0" watermark="0"]

 

Ministr a jeho delegace se v Číně zúčastnila například i mezinárodního potravinářského veletrhu SIAL China 2016. V Pekingu i v Šanghaji se ministr zemědělství zúčastnil také podnikatelských fór, které Komora organizovala ve spolupráci s pekingskou pobočkou CzechTrade a šanghajskými pobočkami MOFCOM a CCPIT.

Ministr zemědělství také spolu s ministrem Generálního úřadu pro dohled nad kvalitou, inspekcí a karanténou Čínské lidové republiky panem Zhi Shuping podepsali Memorandum, které přispěje k efektivnější spolupráci mezi kontrolními institucemi ČR a ČLR v oblasti potravinářství. Dokument usnadní především vývoz českého vepřového i hovězího masa a masných výrobků do Číny, čímž se pro české zemědělce a potravináře otevírá velmi perspektivní trh.