Čínský prezident navštívil Českou republiku

Čínský prezident navštívil Českou republiku

Uzavření strategického partnerství mezi Českou republikou a Čínskou lidovou republikou a podpisy memorand a ekonomických dohod v hodnotě desítek miliard korun přinesla ve dnech 28.-30. března 2016 návštěva prezidenta ČLR pana Xi Jinpinga v ČR. Jednalo se o vůbec první návštěvu hlavy čínského státu v ČR v historii. Při této výjimečné příležitosti se uskutečnila i řada doprovodných akcí.

 

Čínský prezident Xi Jinping se v Praze setkal s prezidentem Milošem Zemanem, předsedou vlády Bohuslavem Sobotkou, předsedou Senátu Milanem Štěchem či s předsedou Poslanecké sněmovny Janem Hamáčkem. Během významné státní návštěvy došlo k podpisu strategického partnerství mezi ČR a ČLR. Spolu s českým prezidentem se Xi Jinping zúčastnil i zahájení ekonomického fóra – Kulatého stolu česko-čínské ekonomické spolupráce, které se konalo 30. března v Paláci Žofín v Praze a na jehož organizaci se podílela Smíšená česko čínská komora vzájemné spolupráce. Zde byla za přítomnosti obou prezidentů podepsána řada významných ekonomických dohod a memorand mezi českými a čínskými partnery. Jednalo se o dohody například v oblasti financí, automobilového průmyslu, strojírenství, letectví či v oblasti sportu. Více naleznete ZDE.

 

[g-slider gid="7970" width="100%" height="60%" random="0" watermark="0"]

 

K nezapomenutelným momentům patřilo setkání na Pražském hradě, kde se oba prezidenti pozdravili s desítkami mladých fotbalistů nejen z ČR, ale i z Číny, Itálie, Chorvatska a Slovenska, kteří se účastnili mládežnického fotbalového turnaje Slavia International Cup 2016.

Turnaj pořádaly SK Slavia Praha a Smíšená česko čínská komora vzájemné spolupráce pod záštitou Fotbalové asociace České republiky, jeho patronem byl Pavel Nedvěd. Slavnostně byl zahájen na ploše Eden Areny 29. března za přítomnosti významných osobností, všech hráčů a realizačních týmů. Všechny přivítal prezident Komory Jaroslav Tvrdík. Následně ministryně školství Kateřina Valachová popřála hráčům hodně štěstí. Primátor Pekingu Wang Anshun pozval všechny přítomné k návštěvě hlavního čínského města, zvláště pak na Olympijské hry v roce 2022. Přítomné pozdravil i náměstek primátorky hlavního města Prahy Petr Dolínek. Na závěr slavnostního ceremoniálu proběhl podpis smlouvy o vzájemné spolupráci mezi kluby SK Slavia Praha a Beijing Guoan.

Vůbec poprvé v historii se mládežnického turnaje v České republice zúčastnili mladí fotbalisté z Číny. V první skupině se představili hráči domácí SK Slavia Praha, Beijingu Guoan, Juventusu Turín a výběr hráčů České republiky. Ve druhé skupině se utkaly týmy Shanghai Youth, Hajduk Split, MŠK Žilina a AC Sparta Praha.

Více o turnaji se můžete dozvědět zde:

 

slaviacup

 

Jednou z dalších doprovodných akcí na počest prezidentské návštěvy se stal ohňostroj, který se uskutečnil v centru Prahy na řece Vltavě. Video z tohoto ohňostroje můžete sledovat zde: