China Investment Forum 2015 přineslo rozšíření spolupráce v řadě oblastí

China Investment Forum 2015 přineslo rozšíření spolupráce v řadě oblastí

Finanční spolupráce, investice v oblasti průmyslu, spolupráce ve vědě a výzkumu, cestovní ruch a s ním spojená doprava, to byla klíčová témata diskutovaná na China Investment Foru (CIF) ve dnech 9. – 11. listopadu 2015 na Pražském hradě. Fóra, jehož podtitul zněl Příležitosti a výzvy iniciativy „Nové hedvábné stezky 21. století – One Belt, One Road“, se účastnili hosté z Číny (ČLR), České republiky (ČR) a dalších zemí střední a východní Evropy (SVE).

 

CIF se stal stejně jako v předchozích ročnících významnou událostí v rámci vzájemných vztahů nejen mezi ČR a ČLR, ale i mezi ČLR a dalšími zeměmi SVE. Setkání a diskuse účastníků v rámci fóra položily základy nové spolupráce v mnoha oblastech či prohloubily tu dosavadní. Nejvíce skloňovaným tématem letošního roku byla zejména nová agenda finanční spolupráce jako výchozího mostu pro vstup dalších investorů a podnikatelů na středoevropský trh a možnost vybudovat v Praze finanční centrum Číny pro střední východní Evropu. Diskuse se vedla také o možnostech nových leteckých spojení mezi Prahou a Čínou a stejně tak o využití potenciálu Prahy jako leteckého uzlu pro spojení mezi zeměmi SVE a Čínou, což představuje výjimečnou příležitost jak pro letectví, tak pro rozvoj cestovního ruchu a další podnikatelské spolupráce.

 

315-DSC01044Záštitu nad CIF přijal prezident ČR pan Miloš Zeman a předseda vlády ČR pan Bohuslav Sobotka. Nejvýše postavenou osobou z čínské strany byl pan Du Qinglin, tajemník sekretariátu ÚV KS Číny a místopředseda Čínského lidového politického poradního shromáždění.

CIF přivítal více než 700 hostů z Číny a zemí střední a východní Evropy (SVE) včetně České republiky. Mezi přibližně pěti sty hosty z Číny byli zástupci předních firem ze všech oblastí podnikání.

Hlavními organizátory letošního China Investment Forum byla Smíšená česko čínská komora vzájemné spolupráce a China Economic Cooperation Center. Generálními partnery CIF 2015 byly společnosti CEFC a Homecredit, hlavními partnery pak Bank of China a Huawei.

Více o CIF 2015 naleznete ZDE