Předseda vlády ČR se setkal s prezidentem a premiérem ČLR

Předseda vlády ČR se setkal s prezidentem a premiérem ČLR

Oficiálního přijetí prezidentem Čínské lidové republiky (ČLR) Xi Jinpingem a premiérem ČLR Li Keqiangem se dostalo předsedovi vlády České republiky (ČR) Bohuslavu Sobotkovi. Ten ve dnech 21. – 27. listopadu 2015 uskutečnil oficiální státní návštěvu Číny. Spolu s jejími nejvyššími představiteli projednával Bohuslav Sobotka vzájemné vztahy obou zemí, které v posledních dvou letech zaznamenaly velmi úspěšný vývoj.

 

D4S_6669S čínským prezidentem Xi Jinpingem se předseda vlády Bohuslav Sobotka setkal ve čtvrtek 26. listopadu 2015. Xi Jinping přivítal premiéra Sobotku jako přítele čínského lidu. Nynější vztahy mezi ČR a ČLR označil za dynamické a neustále se rozšiřující. Hlavními tématy setkání obou státníků byl další rozvoj vztahů obou zemí a zintenzivnění dosavadní spolupráce v oblasti hospodářství, investic, dopravy, bankovnictví či cestovního ruchu. Premiér Sobotka projednával s čínským prezidentem také dohodu o strategickém partnerství mezi ČR a ČLR, která by měla být podepsána v příštím roce během návštěvy čínského prezidenta v ČR.

„Česko-čínské vztahy mají velmi dynamický vývoj a lze je označit za nejlepší v historii. S prezidentem Xi Jinpingem jsme diskutovali o jejich dalším úspěšném rozvoji a intenzivnější spolupráci obou zemí v řadě oblastí. ČR má přímé letecké spojení s Čínou na ose Praha-Peking, příští rok se plánuje zřízení další přímé linky, tentokrát Praha-Šanghaj, která spojí ČR s hlavní ekonomickou tepnou Číny. Získáváme významné čínské investice, úspěšně u nás expandují čínské banky, letos zde otevřela svoji pobočku Bank of China. To vše jsou předpoklady, aby se ČR stala dopravním uzlem i finančním centrem Číny pro střední a východní Evropu,“ uvedl Bohuslav Sobotka.

Po jednání českého premiéra s čínským prezidentem bylo podepsáno Memorandum o porozumění mezi vládou ČR a vládou ČLR o společné podpoře iniciativy „Ekonomické pásmo Hedvábné stezky a Námořní Hedvábné stezky pro 21. století“. ČR se chce soustředit v rámci tohoto memoranda na tři hlavní priority:

  • vytvořit z ČR dopravní centrum pro Čínu ve střední a východní Evropě
  • vytvořit z Prahy finanční centrum čínských bank pro expanzi v regionu
  • rozvíjet průmyslovou spolupráci mezi Čínou a ČR, především v otázce podpory vědy, výzkumu a inovací

 

[g-slider gid="7674" width="100%" height="60%" random="0" watermark="0"]

 

IMG_112715_172556Následně v pátek 27. listopadu 2015 se Bohuslav Sobotka setkal s čínským premiérem Li Keqiangem. Oba premiéři diskutovali o dalším rozvoji intenzívní spolupráce například v oblasti bankovnictví, průmyslu, zdravotnictví, dopravy, investic a cestovního ruchu.

„Dnes jsme projednali spolupráci v dalších konkrétních projektech, ať už jde o vytvoření společného fondu obou zemí pro inovativní projekty, vědu a výzkum, prohloubení spolupráce ve sportu či dokončení projektu uznávání vysokoškolských titulů i výměnu studentů,“ uvedl Bohuslav Sobotka.

S premiérem Li Keqiangem diskutoval i o změnách, ke kterým v Číně dochází, jako například o snaze čínské vlády o zlepšování životního prostředí, hovořili ale také o otázkách mezinárodního společenství.

Program návštěvy předsedy vlády ČR v Číně byl vyčerpávající a přinesl spoustu konkrétních výsledků a podnětů k rozšiřování spolupráce. Premiéra doprovázel ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček, v doprovodné delegaci byli dále zástupci ministerstev, státních úřadů a institucí, Hospodářské komory ČR, zdravotnických zařízení, zástupci krajských samospráv či vysokých škol a také podnikatelé.

 

D4S_5214V Šanghaji, kde týdenní oficiální návštěva začala, se Bohuslav Sobotka setkal s představiteli města, stranickým tajemníkem a s viceprimátorem pro ekonomiku. Jednal například s předsedou představenstva společnosti China Eastern, která by měla provozovat letecké spojení mezi Prahou a Šanghají, či s předsedou představenstva Šanghaj Pudong Development Bank. Premiér také zahájil 5. ekonomické a obchodní fórum a podnikatelský seminář, navštívil nemocnici Shuguang, kde si prohlédl i oddělení tradiční čínské medicíny, závod Škody Auto a prohlédl si výzkumné centrum společnosti Huawei Technologies.

 

D4S_5779V čínském městě Suzhou se premiér Sobotka 24. listopadu 2015 zúčastnil Summitu premiérů šestnácti zemí střední a východní Evropy (SVE) a ČLR. Pro ČR se účast na již čtvrtém summitu v tomto formátu stala příležitostí k prohloubení širší bilaterální spolupráce s ČLR a k dalšímu rozvoji strategického partnerství mezi Evropskou unií a ČLR. Během svého projevu u kulatého stolu zdůraznil premiér Sobotka tři stěžejní témata: spolupráci ve zdravotnictví, spolupráci regionů a příspěvek ČR k rozvoji platformy 16+1. Aktivní účast v rámci ní je i součástí českého zapojení do iniciativy Nové hedvábné stezky 21. století – One Belt, One Road.

 

D4S_7046V Pekingu se premiér Sobotka sešel s primátorem města. Jednal s vedením nejvýznamnějších finančních institucí Číny Industrial and Commercial Bank of China, China Development Bank a China Construction Bank o prohloubení dosavadní úspěšné spolupráce s ČR v oblasti bankovnictví. Setkal se také s předsedou představenstva China Investment Corporation. Premiér také zahájil podnikatelský seminář, zúčastnil se semináře o spolupráci v oblasti zdravotnictví a navštívil univerzitu v Pekingu, kde přednášel studentům na téma Aktuální výzvy spolupráce mezi Evropskou unií a Čínou a sešel se s českými studenty, kteří zde studují.

Premiér se také setkal s guvernérem a stranickým tajemníkem provincie Hebei, která je velmi aktivní v oblasti rozvoje vztahů a spolupráce mezi českými a čínskými regiony. Společně s víceguvernérkou této provincie zahájil podnikatelský seminář.

 Foto: Úřad vlády České republiky