Odstartovalo první přímé letecké spojení mezi Prahou a Pekingem

Odstartovalo první přímé letecké spojení mezi Prahou a Pekingem

Česká republika a Čína jsou si nyní blíže. Obě země totiž spojila 23. září 2015 přímá letecká linka mezi jejich hlavními městy Prahou a Pekingem. Doba cestování mezi oběma městy se podstatně zkrátí, a to díky letadlům čínské společnosti Hainan Airlines, která linku provozuje.

 

DSC02930Slavnostní zahájení provozu na lince proběhlo ve středu 23. září 2015 na Letišti Václava Havla v Praze. Zúčastnil se jej předseda vlády ČR pan Bohuslav Sobotka, ministr průmyslu a obchodu pan Jan Mládek, ministryně pro místní rozvoj paní Karla Šlechtová, velvyslankyně Čínské lidové republiky v ČR paní MA Keqing a řada dalších významných hostů.

„Jsem rád, že se ČR stává po Polsku druhou zemí střední a východní Evropy, do které míří letecký spoj z Čínské lidové republiky. Přímé letecké spojení je dalším úspěšným krokem ve snaze vlády obnovovat vztahy mezi ČR a Čínou, tento spoj umožní nejen zintenzivnit rozvoj obchodu a nových investic mezi oběma zeměmi, ale především významně podpoří turistický ruch,“ uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka.

 

[g-slider gid="7452" width="100%" height="60%" random="0" watermark="0"]

 

DSC03059Přímé letecké spojení učinilo cestování mezi oběma zeměmi jednodušším a komfortnějším a podstatně zkrátilo dobu letu. „Dosud se doba cestování pohybovala s přestupem okolo třiadvaceti hodin. Přímý let krátí spojení mezi oběma zeměmi na přibližně deset hodin,“ uvedl Jaroslav Tvrdík, prezident Smíšené česko čínské komory vzájemné spolupráce, která se na rozvoji vztahů mezi oběma zeměmi významnou měrou podílí.

Nové letecké spojení přinese více příležitostí pro cestovní ruch i obchod. Usnadní například cestu byznysmenům a delegacím v obou směrech a podstatně podpoří návštěvnost ČR ze strany čínských turistů. Ti totiž ČR vyhledávají stále více. Země v srdci Evropy se u nich stala velmi populární i díky čínské filmové romanci Jen my víme kde, která se natáčela v Praze. V letošním roce by jich do ČR mohlo podle odhadů zamířit až 300 tisíc, což činí asi 40 procent všech čínských turistů, kteří míří do 16 zemí střední a východní Evropy. Jen během prvního pololetí tohoto roku přijelo podle statistik 115 tisíc čínských turistů, což je nárůst o 40 procent oproti loňsku. Zatímco ještě v roce 2006 do ČR mířilo pouze necelých 30 tisíc čínských návštěvníků, vloni to bylo již více než 210 tisíc.

 

DSC03276Linka Praha – Peking

Linka létá 3x týdně, a to vždy v pondělí, ve středu a v pátek. Let do Pekingu trvá 10 hodin, v opačném směru o hodinu déle. Čas odletu je ve 13.30 hodin, v Pekingu přistane díky časovému posunu následující den v 5.30 hodin místního času. Zpět letadlo odlétá z Pekingu ve 2.30 hodin místního času a do Prahy přilétá v 7.10 hodin ráno.