Evropské hlavní město kultury hostilo umění dnešní Číny

Evropské hlavní město kultury hostilo umění dnešní Číny

Evropskou a čínskou kulturu spojila ojedinělá akce. Stalo se tak v Plzni. Výkladní skříň evropské kultury, kterou se Plzeň v letošním roce díky titulu Evropské hlavní město kultury 2015 stala, totiž přivítala Umělecký týden Dnešní Čína. Představila se zde například věhlasná čínská opera s jedním z nejstarších čínských příběhů – Legendou o Bílém hadovi. Uskutečnily se také výstavy fotografií, výstava děl čínských komiksových kreslířů a další doprovodné aktivity.

 

Umělecký týden Dnešní Čína má za cíl představit zemi jako rodiště zajímavých kulturních děl a projektů. Koná se každý rok už od roku 2004 pokaždé v jiné zahraniční zemi a letos poprvé to bylo v zemi patřící mezi státy střední a východní Evropy – v České republice. Dříve jej uvítali například ve Švédsku, Rakousku, USA, Kanadě, Řecku či v Austrálii. Akci zorganizovaly Smíšená česko čínská komora vzájemné spolupráce, Město Plzeň, Plzeňský kraj a organizační výbor projektu Evropského hlavního města kultury – Plzeň 2015. Záštitu nad akcí převzala J. E. paní MA Keqing, velvyslankyně Čínské lidové republiky v České republice.

O jak významnou akci v rámci kulturních vztahů se jedná dokládá, že paralelně s Uměleckým týdnem Dnešní Čína v Plzni se v Bruselu v sídle parlamentu Evropské unie (EU) konal 1. kulturní festival Číny a EU na téma Mír, růst, reforma a civilizace. Sem čínskou delegaci pozvali představitelé Evropského parlamentu při příležitosti 40. výročí navázání diplomatických vztahů mezi Čínou a Evropskou unií.

 

DSC_2960Největším lákadlem bylo vystoupení osmdesátičlenného souboru pekingské opery města Tianjin, jednoho z nejlepších souborů pekingské opery v Číně. Ten ve dnech 3. a 4. července představil českému a evropskému publiku tradiční čínskou Legendu o Bílém hadovi, jednu ze čtyř největších čínských lidových pověstí. Diváci mohli spatřit prvotřídní hudebně-dramatické umění pekingské opery, která je nejstarší formou starého čínského zpívaného hereckého vystoupení, jež se vyvíjelo v průběhu mnoha staletí. Vystoupení jsou charakteristická dramatem, energičností a také specifickou čínskou estetikou.

V rámci Uměleckého týdne Dnešní Čína se v Plzni uskutečnily i dvě výstavy fotografií. Jejich tématem byla dnešní Čína v očích žen a Česká republika v očích Číňanů, jejímž prostřednictvím se autoři snažili ukázat přátelství mezi Čínou a ČR a přenést jej i do roviny fotografie a kultury. Uskutečnila se také výstava komiksů čínských autorů. Bylo na ní k vidění několik klasických děl dvanácti slavných čínských kreslířů. Naprostá většina z celkem 72 vystavených originálních komiksů přitom byla k vidění v Evropě vůbec poprvé. Konalo se též promítání deseti čínských animovaných filmů. Dva z nich získaly mnoho mezinárodních i čínských cen a odráží filozofii ochrany životního prostředí.

 

[g-slider gid="7037" width="100%" height="60%" random="0" watermark="0"]

 

DSC_2818Do ČR na akci Umělecký týden Dnešní Čína přicestovala nejen umělecká delegace interpretů, ale také oficiální delegace Federace literárních a uměleckých kruhů Číny. Uskutečnil se například pracovní oběd představitelů delegace s primátorem města Plzně panem Martinem Zrzaveckým a s ředitelem projektu Evropské hlavní město kultury – Plzeň 2015 panem Jiřím Suchánkem. Došlo též k přijetí delegace náměstkem hejtmana Plzeňského kraje panem Ivo Grunerem. Při příležitosti zahájení celé akce se uskutečnil též slavnostní galavečer.

Místopředseda Federace literárních a uměleckých kruhů Číny pan Li Qianguang během návštěvy uvedl, že Čína a ČR neustále prohlubují vztahy a komunikaci v oblasti kultury a vzájemné přátelství. Vyslovil přání, aby lidé v ČR díky akci hlouběji porozuměli kouzlu čínského umění a kultury.

Zahájení celé akce se zúčastnila též první náměstkyně ministra kultury ČR paní Kateřina Kalistová. Uvedla, že ačkoli jsou Čína a ČR od sebe velmi vzdálené, mají toho mnoho společného, zejména bohaté kulturní dědictví.