Mezi ČR a ČLR bylo během návštěvy místopředsedkyně Státní rady ČLR podepsáno devět memorand

Mezi ČR a ČLR bylo během návštěvy místopředsedkyně Státní rady ČLR podepsáno devět memorand

Spolupráce v oblastech zdravotnictví, civilního letectví, cestovního ruchu, vzdělávání či kinematografie. Tato témata se projednávala během návštěvy místopředsedkyně Státní rady ČLR paní LIU Yandong a její delegace v ČR, kam přicestovala ve dnech 15. – 17. 6. 2015.

 

MT0A4125Paní místopředsedkyně zavítala do ČR se svou delegací proto, aby se zúčastnily prvního Summitu ministrů zdravotnictví šestnácti zemí střední a východní Evropy (SVE) a Číny Health Ministers Meeting 2015 (HMM). Během této vrcholné návštěvy však došlo k dalším jednáním a podpisům celkem devíti důležitých memorand v rámci vzájemných vztahů, mezi nimi i memoranda o zahájení přímého leteckého spojení mezi hlavními městy obou zemí – Prahou a Pekingem. Během návštěvy se paní místopředsedkyně setkala s prezidentem ČR panem Milošem Zemanem, s premiérem ČR panem Bohuslavem Sobotkou či s předsedou Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR panem Janem Hamáčkem.

V přímé podřízenosti místopředsedkyně Státní rady ČLR paní LIU Yandong se nachází řada ministerstev a vládních agend. V její delegaci proto byla řada zástupců jednotlivých resortů, představitelů státních úřadů, provincií, ale též přední lékaři a vědci. S delegací přicestovali do ČR také významní podnikatelé, mezi nimi přední investoři v ČR – CEFC China, Bank of China či Fosun Šanghaj. Celkem čínská delegace čítala více než 230 osob.

Paní místopředsedkyni přijal v pondělí 15. června v sídle vlády ve Strakově akademii předseda vlády ČR pan Bohuslav Sobotka. Diskutovali spolu o spolupráci mezi oběma zeměmi ve výše uvedených oblastech. Následně bylo před zraky novinářů a přítomných hostů podepsáno celkem devět memorand o spolupráci mezi ČR a ČLR v oblasti zdravotnictví, dopravního spojení, infrastruktury a školství.

 

Veřejné představení zahájení přímého leteckého spojení

Bylo mezi nimi i memorandum o spolupráci mezi Českým Aeroholdingem a společností Hainan Airlines Group (HAG), která bude přímé letecké spojení mezi hlavními městy obou států provozovat. V rámci čínské delegace proto do ČR přicestoval majitel a nejvyšší představitel soukromé letecké společnosti HAG pan Chen Feng, aby memorandum osobně podepsal. Přímé letecké spojení bude zahájeno 22. září 2015. Pro ČR může tato letecká linka znamenat přínos jak pro turistický ruch, tak i vzájemné obchodní vztahy.

 

Prohloubení spolupráce v oblasti vzdělávání

MT0A3306Další oblastí, která se během návštěvy čínské delegace v Praze projednávala, bylo vysoké školství. O spolupráci s čínskými partnery se totiž uchází řada českých vysokých škol, a to jak ve sféře vzdělávání, tak i ve vědě a výzkumu.

„Na českých vysokých školách studují řádově desítky čínských studentů, na vysokých školách v sousedním Německu, Francii nebo Velké Británii jich je v každé zemi více než 40 tisíc, přičemž z ČLR ročně na vysokoškolská studia vycestuje přes 300 tisíc studentů. Z pohledu západních zemí EU se nejedná jen o projekt porozumění a partnerství, ale o legitimní součást jejich obchodní politiky,“ vysvětluje Jaroslav Tvrdík, prezident Smíšené česko čínské komory vzájemné spolupráce.

Během návštěvy místopředsedkyně Státní rady ČLR bylo proto podepsáno průlomové Společné prohlášení o vzájemném uznávání vysokoškolských titulů a vysokoškolských diplomů mezi Ministerstvem školství ČLR a Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR. Došlo též k ujednání o školských výměnách mezi Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR a Ministerstvem školství ČLR v letech 2016 – 2019.

 

První centrum tradiční čínské medicíny

V oblasti zdravotnictví se pak jedním z nejúspěšnějších a nejvýraznějších příkladů v rámci spolupráce obou zemí, ale i Číny a zemí střední a východní Evropy, stalo otevření česko-čínského centra pro výzkum tradiční čínské medicíny ve Fakultní nemocnici Hradec Králové.

 

 

Seznam podepsaných memorand

1. Ujednání o školských výměnách mezi Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy České republiky a Ministerstvem školství Čínské lidové republiky na léta 2016 – 2019

2. Společné prohlášení mezi MŠMT ČR a MŠ ČLR o vzájemném uznávání vysokoškolských titulů a vysokoškolských diplomů

3. Memorandum o porozumění mezi Státním ústavem pro kontrolu léčiv a Tianjin AIC

4. Memorandum o spolupráci mezi Státním zdravotním ústavem a Čínským centrem pro kontrolu a prevenci nemocí

5. Memorandum o strategické spolupráci mezi zahraničním odborem MZČR a Komisí pro zdraví a rodinné plánování města Tianjin

6. Memorandum o organizaci ozdravného pobytu 40 dětí z města Tianjin v Horských lázních Karlova studánka

7. Dohoda mezi Českou vakcinologickou společností ČLS JEP a Tianjinským národním úřadem pro zdraví

8. Memorandum o česko-čínské koprodukci animovaného filmu „Panda a Krteček“

9. Memorandum o spolupráci mezi Českým Aeroholdingem a čínským Hainan Airlines Group