Čínské děti se léčí v českých lázních

Čínské děti se léčí v českých lázních

Tisíce kilometrů urazilo 79 čínských dětí z Šanghaje a Tianjinu, aby se mohly léčit na čistém horském vzduchu ve vyhlášených českých lázních Karlova Studánka. Přicestovaly sem v červnu spolu s 19 pedagogy a zdravotníky. Unikátní projekt mezi ČR a ČLR v oblasti zdravotnictví zorganizovala a podporuje Smíšená česko čínská komora vzájemné spolupráce. Cílem je pomoci nemocným čínským dětem a zároveň podpořit světově vyhlášené české lázeňství a přilákat na ozdravné pobyty čínskou klientelu.

 

Malé čínské lázeňské klienty trápí řada onemocnění dýchacích cest, trpí hlavně alergiemi a astmatem. Po příjezdu proto prošli lékařskými prohlídkami, na základě kterých lékaři určili každému individuálně tu nejvhodnější léčbu. Děti v rámci ní například inhalují směs minerálních vod, cvičí v bazénu, provádí dechová cvičení a další léčebné procedury a pohybují se na zdravém horském vzduchu, nejčistším v ČR. Děti ze Šanghaje takto v lázních stráví tři týdny, ty z Tianjinu pak dva týdny.

Děti se do lázní velmi těšily, jsou zde usměvavé a spokojené. Pochvalují si třeba i české jídlo, přestože kuchyně se přizpůsobila tomu, na co jsou zvyklé. Vybraly si samy dokonce přezdívku „Krtečci do ČR“. To podle kreslené seriálové postavy krtečka, který je v Číně velmi oblíbený.

 

[g-slider gid="6728" width="100%" height="60%" random="0" watermark="0"]

 

Unikátní projekt je připraven v součinnosti Ministerstva zdravotnictví České republiky, Čínské lidové republiky a Smíšené česko čínské komory vzájemné spolupráce. Pobyty se konají pod osobní záštitou ministra zdravotnictví ČR pana Svatopluka Němečka a zajištěny jsou Smíšenou česko čínskou komorou vzájemné spolupráce, která například hradí pobyt dětí v lázních, a jejími partnery. Vše probíhá za podpory ředitele Horských lázní Karlova Studánka pana Radomíra Maráčka. Zatímco česká strana zajišťuje pobyt v ČR, letecká přeprava je realizována čínským nadačním fondem.

Do ČR má v průběhu roku přicestovat postupně celkem 200 čínských dětí, aby zlepšily své zdraví v českých lázních. Dohoda o dětských pobytech mezi Smíšenou česko čínskou komorou vzájemné spolupráce a vládou města Šanghaje byla podepsána v dubnu 2015 za přítomnosti ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka při příležitosti akce „České dny v Šanghaji“. Do programu je zapojeno pět čínských provincií – Šanghaj, Tianjin, Hebei, Zhejiang a Peking. Tyto provincie podepsaly Memoranda o spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví ČR nebo s ČR úzce spolupracují v oblasti zdravotnictví, školství, kultury, ekonomiky a obchodu. Po úspěšném proběhnutí tohoto projektu by už další léčbu čínských dětí v českých lázních hradila čínská strana.