V Plzni se představí věhlasná čínská opera s Legendou o Bílém hadovi

V Plzni se představí věhlasná čínská opera s Legendou o Bílém hadovi

Jedinečnou příležitost spatřit vystoupení věhlasné čínské opery budou mít diváci v Novém divadle v Plzni. Osmdesátičlenný soubor se zde představí 3. a 4. července v rámci akce Čína dnes 2015, a to s tradiční čínskou Legendou o Bílém hadovi. Ta se mluveným slovem mezi lidmi šířila ještě dávno předtím, než byla v dobách vlády dynastie Ming vůbec sepsána. Příběh je proto považován za jednu ze čtyř největších čínských lidových pověstí.

 

plzen_opera2Akce Čína dnes 2015 je součástí projektu Evropské hlavní město kultury – Plzeň 2015 a má za cíl představit tuto asijskou zemi jako rodiště zajímavých kulturních děl a projektů. Kromě čínské opery se v Plzni na začátku července uskuteční i výstava fotografií a komiksů čínských autorů a promítání čínských animovaných filmů. Projekt Čína dnes připravili Smíšená česko čínská komora vzájemné spolupráce, Město Plzeň, Plzeňský kraj a Plzeň 2015. Akce proběhne pod záštitou J. E. paní MA Keqing, velvyslankyně Čínské lidové republiky v České republice.

Do Plzně přijede osmdesátičlenný soubor čínské opery vůbec poprvé, před tím pouze jednou vystupoval v pražském Národním divadle v roce 2012. V západočeské metropoli uvede operu nazvanou Legenda o Bílém hadovi. Tento tradiční příběh je považován za jednu ze čtyř největších čínských lidových pověstí. Vypráví o síle lásky a rodinné sounáležitosti, které překonají všechny nástrahy ze strany závistivých a nepřejících.

Čínská opera je ve světě je velkým pojmem. Pochází původně z lidového prostředí. Od klasické evropské opery ji odlišuje zejména důraz na tanec, který se podobá akrobacii bojových umění. Postavy jsou oděny do výrazných kostýmů a mají nalíčeny masky, zpívají ve verších, přičemž zpěv místy přechází až do fistule. Tento druh umění obvykle vypráví staré čínské příběhy.

Vstupenky na operu s názvem Legenda o Bílém hadovi jsou v prodeji za 290 korun, abonenti Divadla J. K. Tyla mají 50% slevu.

Vstupenky na čínskou operu je možné zakoupit na www.plzenskavstupenka.cz.

Vice informací o akci Čína dnes 2015 naleznete na www.plzen2015.cz.