Úspěšná mise delegace předsedy Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR v Číně

Úspěšná mise delegace předsedy Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR v Číně

Vzájemné diplomatické i obchodní vztahy mezi Českou republikou (ČR) a Čínskou lidovou republikou (ČLR) nabývají na intenzitě. A to po řadě velmi úspěšných aktivit během loňského roku, kdy si oba státy připomněly už 65. let vzájemných bilaterálních vztahů. O dobrém kurzu, jakým obě země kráčí, svědčí úspěšná cesta delegace předsedy Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Jana Hamáčka do ČLR, která se uskutečnila od 20. do 26. dubna 2015 a na jejíž organizaci se významným způsobem podílela Smíšená česko čínská komora vzájemné spolupráce. Jan Hamáček vedl zatím vůbec nejpočetnější delegaci českých politiků, podnikatelů, zástupců regionů a diplomatů do ČLR, kde navštívili Peking, Šanghaj a provincie Če-ťiang a Ťiang-su. Účastnili se jí i dva ministři vlády ČR a tři hejtmani – ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek a ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček, předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek, hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák a hejtman Plzeňského kraje Václav Šlajs.

 

ham2Delegace měla vskutku velmi nabitý a zároveň bohatý program. V Pekingu se uskutečnilo historicky první setkání nejvyšších představitelů parlamentů obou zemí od roku 1989. Jan Hamáček jednal během něj s předsedou Všečínského shromáždění lidových zástupců panem Čangem Te-ťiangem, a to především o možnostech další spolupráce na parlamentní úrovni. „Mluvili jsme o posílení obchodu, posílení vzájemné spolupráce, o možnosti pro české podniky zde působit a investovat a stejně tak o zájmu čínských investorů o Českou republiku,“ sdělil k obsahu jednání Jan Hamáček.

Ten se sešel též s ministrem mezinárodních vztahů ÚV CPC panem Wangem Jiaruiem. Na obou jednáních hovořil Jan Hamáček se svými protějšky především o možnostech obchodní spolupráce, ale také o potřebě dialogu ve všech oblastech. Byl též informován o tom, že společnost Hainan Airlines je připravena začít provozovat přímou leteckou linku z Pekingu do Prahy už v září letošního roku.

Spolupráce v oblasti zdravotnictví, školství, výměna studentů a rozvoj cestovního ruchu, který stále skrývá ohromný potenciál, pak byly předmětem jednání Jana Hamáčka s místopředsedkyní vlády Liou Jen-tung. Oba ústavní činitelé hovořili i o připravovaném Summitu ministrů zdravotnictví zemí střední a východní Evropy a Číny, který se uskuteční v polovině června letošního roku v Praze, a také o projektu centra čínských studií na Univerzitě Karlově.

Další důležité jednání se uskutečnilo v rámci setkání s ministryní zdravotnictví ČLR paní Li Bin. Jan Hamáček s ní hovořil mimo jiné o vznikajícím Centru tradiční čínské medicíny v Hradci Králové, také spolu diskutovali o možnostech českých výrobců zdravotnické techniky, kteří mají zájem exportovat na čínský trh.

 

ham9Po jednáních na vrcholné úrovni v Pekingu byla dalším cílem cesty delegace Šanghaj. Zde čeští hosté zavítali na významné veletrhy, na nichž bylo hlavním cílem podpořit české výrobce a exportéry. Jan Hamáček se zúčastnil veletrhu Auto Shanghai 2015 a vystoupil při zahájení veletrhu China (Shanghai) International Technology Fair 2015 (CSITF), jehož hlavní partnerskou zemí se stala Česká republika. Účast na těchto veletrzích byla součástí Českých dnů v Šanghaji, které prezentovaly ČR, její kulturu, vyspělé technologie a možnosti cestovního ruchu. Na veletrhu CSITF 2015 vystavovaly desítky českých firem a v rámci jeho zahájení českou delegaci při prohlídce českých stánků doprovázel čínský ministr pro vědu a technologie (místopředseda Národní čínské politické a konzultativní konference) pan Wan Gang a primátor Šanghaje pan Yang Xiong.

V rámci zahajovacího ceremoniálu CSITF 2015 podepsal prezident Komory Jaroslav Tvrdík Memorandum o spolupráci mezi Smíšenou česko čínskou komorou vzájemné spolupráce a Kanceláří organizačního výboru veletrhu China (Shanghai) International Technology Fair.

„Českou republiku jsme prezentovali jako zemi, která má k dispozici vyspělé moderní technologie, vědecko-výzkumné zázemí, kvalitní systém vzdělávání a v neposlední řadě je atraktivní turistickou destinací. Chtěli jsme čínským partnerům připomenout, že jim máme jako obchodní partner co nabídnout,“ shrnul Jan Hamáček poslání své mise.

 

[g-slider gid="6512" width="100%" height="60%" random="0" watermark="0"]

 

V rámci veletrhu se delegace Jana Hamáčka setkala s čínským ministrem pro vědu a technologie panem Wan Gang. Během jednání se diskutovalo o další spolupráci, včetně možnosti vytvoření česko-čínského fondu podporujícího vědu a výzkum.

Jan Hamáček jednal též s představiteli města Šanghaje, které má zájem stát se partnerským městem Prahy. Sešel se s primátorem panem Yangem Xiongem, který vyjádřil podporu pro zřízení přímé letecké linky mezi Prahou a Šanghají. Za tímto účelem jednal i s prezidentem společnosti China Eastern panem Liuem Shaoyongem. Tato devátá největší letecká společnost na světě má totiž zájem tuto novou leteckou linku otevřít. Na programu návštěvy Jana Hamáčka bylo rovněž jednání s čínským prezidentem Smíšené česko čínské komory vzájemné spolupráce panem Chenem Chautem, který je zároveň představitelem největšího čínského investora v ČR, společnosti CEFC China.

Při návštěvě provincie Če-ťiang se předseda PSP ČR sešel se šéfem společnosti Alibaba Jonathanem Luiem. Předmětem jejich jednání byla možnost umístit datové centrum společnosti, která je v současnosti největším internetovým obchodem na světě v ČR. Jan Hamáček jednal též s guvernérem provincie Če-ťiang panem Liem Qiangem. Řeč byla o podpoře spolupráce mezi touto provincií a Plzeňským krajem.

Na závěr Českých dnů v Šanghaji se pak Jan Hamáček a jeho doprovod zúčastnili slavnostního otevření prodejní galerie „Moser House Shanghai“ a také zahájil vernisáž výstavy současného českého umění Art From the Heart v Shaghai Gallery Power Station of Art.

 

Další informace naleznete ZDE.