Kultura a umění ve vztazích mezi Českou republikou a Čínou – další brána k porozumění

Kultura a umění ve vztazích mezi Českou republikou a Čínou – další brána k porozumění

Česko-čínské kulturní vztahy vycházejí z bohaté tradice. Číňané mají rádi českou vážnou hudbu, poslouchají skladby Antonína Dvořáka, Bedřicha Smetany. Znají české spisovatele, čtou přeloženého Kunderu, Haška, Hrabala. Také se dívají na české kreslené seriály, ze kterých je v Číně nejoblíbenější postava Krtečka. Češi jsou zase hrdi na to, že v Praze mohou vidět rozsáhlou sbírku mistra tušové malby Qi Baishi/ho nebo Luxunovu knihovnu v Orientálním ústavu. Čeští sinologové překládají s erudicí čínské moderní autory i klasické romány. Lidé v obou zemích se zajímají o soudobou kulturu Číny a České republiky. Každý rok se přitom pořádají koncerty, výstavy a výměnné akce, které si kladou za cíl nejenom zvýšit vzájemné kulturní povědomí, ale především přiblížit různé formy umělecké tvořivosti a umožnit reflexi soudobého života.

 

Výstava Art From the Heart v Šanghaji

sanghaj_plakat1

Slavnostní otevření výstavy Art From the Heart se v šanghajské městské galerii moderního umění Power Station of Art uskuteční 25. dubna 2015 (v sobotu) v 16,00 hodin a výstava bude trvat dva měsíce. Samotnému otevření výstavy bude předcházet pro veřejnost otevřené Art Fórum (ve 10,00), které dá českým a čínským umělcům možnost diskutovat aktuální otázky jejich tvorby. Na každé straně se předpokládají tři projevy řečníků a pak diskuse. Debatu bude moderovat velvyslanec ČR v Číně Libor Sečka. Instalace výstavy bude probíhat od 20. dubna t. r. Kurátorem je Dr. Miroslav Ambroz. Výstava se uskuteční pod patronací ministryně pro místní rozvoj Karly. Šlechtové. Otevře ji předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Jan Hamáček. Podle údajů Galerie je průměrná denní návštěvnost instalovaných výstav cca 3 tisíce lidí. Představeno bude 17 českých umělců, osm z nich se vernisáže zúčastní osobně.

V neděli 26. dubna t. r. se pak skupina umělců přesune vlakem do Pekingu a od pondělí 27. dubna do pátku 1.5. t. r. se uskuteční řada neformálních setkání s čínskými umělci, včetně návštěv ateliérů, improvizované výstavy v prostorách velvyslanectví, večeří a dalších diskusních příležitostí. Tak početná skupina českých umělců nebyla v Číně od poloviny 50. minulého století. Půjde o něco, co můžeme s určitou nadsázkou nazvat česko – čínské umělecké dotýkání se. Koordinátorem technických záležitostí spojených s pobytem umělců i výstavou je kulturní rada velvyslanectví, Martin Hošek.

Půjde o unikátní nabídku českého současného výtvarného umění, zahrnující jak díla známých mistrů, tak vynikající výtvory autorů střední a mladší generace. Variace formy a námětů dává celému projektu nevšední vibraci a napětí. Jednotícím prvkem a červenou nití spojení všech elementů výstavy je jejich ryzost, opravdovost. Věci zde vystavené vznikaly z hlubokého vnitřního pocitu, z vnitřního přesvědčení. A právě v tom je jejich síla.

 

Festival české kultury a turismu (Czech Culture and Tourism Festival)

sanghaj_plakat2
V rámci programu Českých dnů vystoupí tradiční moravská cimbálovka a skupina Čechomor. Tato rockfolková legenda naposledy koncertovala v Číně během EXPA 2010 a poté na Čínské zdi. Tentokrát Čechomor vystoupí 23. dubna 2015 v šanghajském klubu Mao livehouse od 20:00 hodin a o den na to 24. dubna ve městě Changzhou na břehu Západního jezera ve 20.00 hodin.

 

Zdroj: Velvyslanectví České republiky v Čínské lidové republice