Chonqing má zájem prohloubit velmi úspěšnou spolupráci

Chonqing má zájem prohloubit velmi úspěšnou spolupráci

Investice do českého průmyslu, cestovní ruch, zdravotnictví a řada dalších oblastí byla předmětem jednání delegace zástupců čínského velkoměsta Chonqingu, která Českou republiku navštívila ve dnech 27. – 31. března 2015.

 

Zájem navázat další spolupráci v řadě oblastí mají čínští partneři s ohledem na připravované přímé letecké spojení mezi Prahou a Pekingem, na které by mohlo navazovat spojení právě do Chonqingu. Ten je jedním z největších měst světa, neboť zde žije už více než 33 milionů obyvatel, je i významným střediskem průmyslu, dopravní křižovatkou a jedním z pouze čtyř samosprávných měst Číny se statutem provincie.

V čele delegace přicestoval nejvyšší stranický představitel provinční vlády Chonqingu pan Sun Zhengcai. Během pobytu v ČR přijal představitele delegace předseda vlády ČR pan Bohuslav Sobotka. Setkali se také s předsedou Poslanecké sněmovny parlamentu ČR panem Janem Hamáčkem.

Delegace navštívila Karlovy Vary, kde si prohlédla sklárnu Moser, jež nedávno navázala spolupráci s čínským partnerem. Členové delegace se setkali také s prvním náměstkem hejtmana Karlovarského kraje Jakubem Pánikem. Prohlédli si též lázeňské město, které má čínským turistům co nabídnout.

Delegace zavítala i do Hradce Králové, protože Královéhradecký kraj je partnerem města a provincie Chonqingu. V doprovodu velvyslankyně ČLR v ČR paní Ma Keqing delegaci přijal hejtman Lubomír Franc a další zástupci kraje. Členové delegace se také sešli se zástupci zdejšího zdravotnictví či podnikatelské sféry.

„Je pro mě úžasné setkat se s přáteli z Česka a Komory…,“ sdělil zde pan Sun Zhengcai.

 

[g-slider gid="6373" width="100%" height="60%" random="0" watermark="0"]

 

Hejtman Lubomír Franc hostům sdělil, že kraj má o další rozvíjení spolupráce s čínskými partnery velký zájem. V posledních letech se totiž tato spolupráce rozvíjí velmi úspěšně s ohledem na zaměstnanost a investice v regionu. „Měl jsem tu čest navštívit Chonqing a byl jsem jedním z těch, kteří v Chonqingu podepisovali smlouvu o spolupráci se společností CQLT Chonqing a Saar Gummi Czech, což byla přímá čínská investice do Královéhradeckého kraje, která přinesla desítky pracovních míst,“ uvedl hejtman Lubomír Franc.

Společnost Saar Gummi Cech je výrobcem těsnění do automobilů a její dva závody se nachází na Náchodsku. Společnost je stoprocentně vlastněna čínským koncernem CQLT, který sídlí právě v Chonqingu. Čínských vlastník do závodů od převzetí společnosti stále investuje a díky tomu jsou zajištěna pracovní místa a mohou vznikat další.

„Vstup koncernu CQLT na Náchodsko byl velmi důležitý a dochází díky tomu k investicím a vytváří se další pracovní místa, a to nejen přímo ve firmě, ale i v dalších odvětvích, která jsou dodavateli pro závod či v navazujících službách. Podpora i ze strany města Chonqingu je velmi důležitá,“ uvedl Jan Birke, poslanec za Náchodsko, starosta města Náchoda a předseda Dozorčí rady Smíšené česko čínské komory vzájemné spolupráce.

Pan Sun Zhengcai sdělil, že příklad společnosti Saar Gummi Czech je vynikajícím začátkem oboustranné spolupráce, kterou lze dál jen úspěšně rozvíjet. „Ihned po návratu do Číny jmenuji člověka, který bude mít konkrétní spolupráci na starosti,“ slíbil Sun Zhengcai po jednáních. Velvyslankyně Čínské lidové republiky v ČR paní Ma Keqing ke vzájemné spolupráci s Královéhradeckým krajem dodala: „Váš kraj jsem navštívila poprvé a myslím si, že možnosti navázat spolupráci jsou obrovské.“

Pan Sun Zhengcai během své návštěvy připomněl, že Československo bylo jednou z prvních zemí, která uznala novou Čínu jako samostatný stát. „Vím, že byly i složitější okamžiky, ale nyní se náš vztah rozvíjí, nyní jsou oblasti spolupráce širší a celkově intenzivní,“ uvedl během jednání pan Sun Zhengcai.

Diskutovalo se také o zdravotnictví. Fakultní nemocnice v Hradci Králové totiž připravuje unikátní projekt kliniky tradiční čínské medicíny. Tento projekt na setkání představil Roman Prymula, ředitel Fakultní nemocnice v Hradci Králové. „Chceme ukázat, jak principy tradiční čínské medicíny doplňují medicínu západní,“ uvedl Roman Prymula.

Podle prezidenta Komory Jaroslava Tvrdíka je spolupráce Fakultní nemocnice Hradec Králové a jejích čínských partnerů ukázková. „Nebojím se říci, že tato spolupráce je v oblasti zdravotnictví vzorem nejen pro Českou republiku, ale i pro země střední a východní Evropy jako celek. Je za tím několik let úsilí, příprav a budování spolupráce,“ uvedl Jaroslav Tvrdík.

Setkání se uskutečnilo i díky podpoře Smíšené česko čínské komory vzájemné spolupráce, která vztahy mezi ČR a ČLR a jednotlivými kraji a provinciemi pomáhá, stejně jako obchodní příležitosti, rozvíjet.

O návštěvě delece v ČR informovala také čínská média. Více například ZDE.