Srdce Evropy se otevře ekonomickému srdci Číny

Srdce Evropy se otevře ekonomickému srdci Číny

České dny v Šanghaji – „Czech Days in Shangai“. To je název dosud ojedinělé akce v rámci bilaterálních a obchodních vztahů mezi Českou republikou (ČR) a Čínou (ČLR), která se ve dnech 22. – 25. dubna 2015 uskuteční v Šanghaji, jednom z nejvýznamnějších hospodářských center Číny. ČR zde představí své investiční příležitosti, umění a kulturu. Dojde tak k symbolickému spojení dvou srdcí – srdce Evropy a ekonomického srdce Číny.

 

ČR se bude prezentovat na veletrhu China Shanghai International Technology Fair (CSITF). Váhu, jakou čínská strana české účasti přikládá, dosvědčuje, že ČR bude hlavním zahraničním hostem veletrhu. Partnerům v Číně a zvláště pak v Šanghaji se představí jako země s bohatou průmyslovou tradicí, která může nabídnout výhodné investiční příležitosti. Prezentovat se zde budou nejenom hlavní město ČR Praha, tři významné české kraje, které už s čínskými provinciemi spolupracují – Moravskoslezský, Plzeňský a Jihomoravský kraj, ale také špičkové české technologické společnosti působící v nejrůznějších oborech.

Význam akce pro českou stranu dokládá, že do Šanghaje zamíří hned několik představitelů ČR. Oficiální delegaci povede předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR pan Jan Hamáček. Doprovodí ho ministr průmyslu a obchodu pan Jan Mládek, ministr zdravotnictví pan Svatopluk Němeček, ministryně pro místní rozvoj paní Karla Šlechtová, dále významní představitelé státní správy, samosprávy a podnikatelského sektoru.

Čeští a čínští partneři tak budou moci navazovat kontakty či prohlubovat své společné projekty v oblasti technologické spolupráce. Českou účast bude proto doprovázet společné česko – čínské podnikatelské fórum. Akce tak posílí další rozvoj dosavadní bilaterální spolupráce s vládou Šanghaje a sousedních provincií Zhejiang a Jiangsu.

Česká oficiální delegace v doprovodu podnikatelů navštíví v Šanghaji také veletrh Auto Shanghai 2015, kde společnost Škoda Auto premiérově představí další generaci jednoho ze svých automobilů.

Čeští a čínští podnikatelé budou mít zároveň možnost se prezentovat své firmy, produkty a služby v rámci podnikatelského odpoledne.

Veškeré tyto aktivity mají za cíl pomoci českým producentům a výrobcům ať už při hledání silných investorů nebo při hledání exportních příležitostí na rozsáhlém čínském trhu. Zároveň také podpoří připravované přímé letecké spojení mezi ČR a ČLR, jehož provoz by měl být zahájen mezi hlavními městy obou zemí – Prahou a Pekingem – na podzim letošního roku.

I s ohledem na příležitosti, které přímé letecké spojení přináší pro cestovní ruch, se bude ČR v Šanghaji prezentovat také jako turisticky velmi přitažlivá země, která má i velmi pestrou paletu současného umění a designu na světové úrovni. Bude zde zahájena výstava „Art From the Hearth (of Europe)“, která čínským návštěvníkům představí díla šestnácti českých umělců, malířů a fotografů. Půjde o jedinečnou přehlídku děl, z nichž naprostá většina ještě v Číně představena nebyla. Uskuteční se za výrazného přispění velvyslanectví ČR v ČLR a pod záštitou ministryně pro místní rozvoj paní Karly Šlechtové. Českou kulturu bude reprezentovat také skupina Čechomor, který vystoupí na jezeře West Lake v hlavním městě provincie Zhejiang Hanghzhou jako součást projektu Czech Culture And Tourism Festival.

 

V rámci „Czech Days in Shangai“ jsou připraveny následující aktivity:

sanghaj_plakat3

Středa, 22. dubna 2015

Podpora českých vystavovatelů a výrobců na Auto Shanghai 2015 (The 16th International Manufacturing Technology Exhibition).

Bilaterální jednání mezi ČR a Šanghají.

Podnikatelské odpoledne zaměřené na prezentaci a spolupráci českých a šanghajských podnikatelských subjektů.

sanghaj_plakat4

Čtvrtek, 23. dubna 2015

Představení ČR jako hlavního zahraničního hosta na veletrhu China Shanghai International Technology Fair (CSITF) pod názvem expozice Technology From the Heart (of Europe).

Oficiální otevření expozic ČR – reprezentační a technologické.

Česko-čínské obchodní fórum.

Slavnostní galavečer ČR – ČLR.

sanghaj_plakat2

Pátek, 24. dubna 2015

Oficiální návštěva partnerské provincie CSITF, provincie Zhejiang a partnerské provincie Moravskoslezského kraje, provincie Jiangsu.

Podnikatelské semináře v rámci návštěv obou provincií.

Vystoupení české skupiny Čechomor na jezeře West Lake v hlavním městě provincie Zhejiang Hanghzhou jako součást projektu Czech Culture And Tourism Festival.

Bilaterální jednání s partnery v Šanghaji.

sanghaj_plakat1

Sobota, 25. dubna 2015

Slavnostní otevření prodejní galerie produktů společnosti Moser v Kong Kong Plaza v Šanghaji, a to díky nově započaté spolupráci společností Moser a CEFC.

Vernisáž výstavy „Art From the Hearth (of Europe), která zahrnuje prezentaci děl šestnácti českých umělců, malířů a fotografů.

Slavnostní recepce v rámci ukončení akce „Czech Days in Shangai“.

 

Akci připravují společně Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR, Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Velvyslanectví ČR v ČLR, Smíšená česko čínská komora vzájemné spolupráce a China CEFC China Energy Company Ltd. (CEFC). Partnery na čínské straně jsou vláda Šanghaje, Ministerstvo pro obchod ČLR, Ministerstvo pro vědu a technologie ČLR a organizátoři veletrhu China Shanghai International Technology Fair (CSITF).

 

Další tiskové  materiály k akci naleznete zde:

Katalog TECHNOLOGY FROM THE HEART

Tisková zpráva „České dny v Šanghaji“ (CZ)

Press release: „Czech Days in Shanghai“ (EN)

Česká republika a Čína – tradičně silné partnerství s velkým potenciálem (CZ)

Czech Republic and China – Traditionally Strong Partnership with Great Potential (EN)

Kultura a umění ve vztazích mezi Českou republikou a Čínou (CZ)

Culture and Tourism events with the „Czech Days in Shanghai“ (EN)