Návštěva z provincie Hubei přinesla Vysočině první dohody o spolupráci s Čínou

Návštěva z provincie Hubei přinesla Vysočině první dohody o spolupráci s Čínou

Ve východočínské provincii Hubei žije téměř šedesát milionů obyvatel a je asi dvakrát větší než celá Česká republika. Vedení provincie a tamní soukromý sektor mají velký zájem o spolupráci s Krajem Vysočina a zdejšími společnostmi. A právě proto ve dnech 29. 10. – 31. 11. 2014 navštívila Vysočinu početná delegace z provincie Hubei, kterou vedl guvernér provincie pan Wang Guosheng. Součástí třídenní návštěvy čínské delegace byl i podpis memoranda o spolupráci mezi oběma regiony. Nově dohodnutá spolupráce má otevřít dveře místním podnikatelům na čínský trh, který jako druhá ekonomika na světě stále nabízí ohromné množství příležitostí.

 

PAV5411Vedení čínské provincie vyjádřilo záměr navázat spolupráci s některým z českých regionů už v loňském roce a vedení Smíšené česko čínské komory vzájemné spolupráce doporučilo právě Kraj Vysočina. Po několika předešlých setkáních zástupců obou regionů či společností, například během China Investment Forum a Local Leaders Meeting 2014 v srpnu na Pražském hradě, přicestovala do ČR a na Vysočinu více než osmdesátičlenná delegace představitelů veřejné a podnikatelské sféry provincie Hubei. Její účastníci se zde zajímali například o oblast sklářství či výrobu civilních letadel.

Na Vysočině se při té příležitosti poprvé konalo česko-čínské podnikatelské fórum. Oběma stranám pomohlo otevřít dveře ke vzájemnému poznání a nastartování spolupráce. Fórum, uspořádané v prostorách Krajského úřadu Kraje Vysočina, zahájil náměstek hejtmana pan Libor Joukl spolu s obchodním radou velvyslanectví ČLR v ČR. Během podnikatelského fóra se konaly panelové diskuse s prezentacemi českých a čínských firem.

 

Náměstek hejtmana Kraje Vysočina Libor Joukl uvedl, že kraj chce otevřít dveře zdejším podnikatelům na velký čínský trh a pokud se na něm jakákoliv z firem uchytí z hlediska jejího odbytiště, pak to podle něj bude znamenat také příliv pracovních míst na českém trhu. Čeští podnikatelé by přitom bez takového partnerství do Číny sami pronikali těžko, neboť podnikat na tak geograficky vzdáleném trhu s řadou specifik je velmi složité. Pro účely podnikatelského fóra byl vydán i speciální katalog firem, které mají zájem spolupracovat s čínským trhem.

Společné jednání představitelů obou regionů se pak zaměřilo na sdílení zkušeností a na možnosti spolupráce na různých úrovních. Například v turistickém ruchu, ve kterém obě strany spatřují velký potenciál, neboť třeba čínských turistů přijíždí do České republiky stále více. Hovořilo se však také o vysokém školství a do budoucna by studenti vysokých škol z Vysočiny například mohli využít možnosti vycestovat a studovat v ČLR. Pan guvernér Wang Guosheng pozval hejtmana Jiřího Běhounka na návštěvu do Wuhanu, hlavního města provincie.

 

[g-slider gid="5779" width="100%" height="60%" random="0" watermark="0"]

 

Pan guvernér spolu s panem hejtmanem také přihlíželi podpisu prvních tří memorand o spolupráci v soukromém sektoru, a to mezi společnostmi Jihlavan Airplanes a Zall Aviation, Jihlavan Airplanes a China Industry Park a MOFCOM Hubei a Hospodářskou komorou kraje Vysočina. Jihlavan Airplanes se o spolupráci s čínskými partnery zajímá dlouhodobě, neboť chce spolu s nimi začít podnikat ve vývoji a výrobě ultralehkých letounů a trenažérů. Na čínském trhu se totiž vytváří podmínky pro civilní létání ultralehkých letadel a lehkých sportovních letadel, která jihlavský podnik vyrábí, a mohl by tedy v této oblasti nalézt velký potenciál.

 

V odpolední části programu delegace pana guvernéra zavítala do továrny Jihlavan Airplanes. V rámci bloku Veřejný sektor a letectví se uskutečnila prohlídka Nemocnice Jihlava a prezentace Zdravotnické záchranné služby kraje Vysočina, neboť čínští hosté se zajímají například o systém fungování českého zdravotnictví a záchranné služby. Účastníci bloku věnovaného strojírenství a sklářství si prohlédli továrnu ŽĎAS ve Žďáru nad Sázavou a sklárny Bohemia Machine ve Světlé nad Sázavou. Zde čínští hosté například spatřili největší skleněnou láhev na světě, která je zapsána v Guinnessově knize rekordů. Jeden z návštěvníků si dokonce mohl vyzkoušet foukání do sklářské píšťaly. A ti účastníci, kteří se účastnili diskusí v rámci bloku Veřejný sektor a životní prostředí navštívili nejen nemocnici v Jihlavě, ale také si prohlédli továrnu TTS Energo Třebíč.

Během pobytu v České republice se pan guvernér sešel na pracovním jednání také s ministrem průmyslu a obchodu ČR panem Janem Mládkem.

Pan hejtman s panem guvernérem během návštěvy v ČR slavnostně podepsali Memorandum o spolupráci provincie Hubei a Kraje Vysočina. Došlo při té příležitosti také k podpisu memoranda o spolupráci mezi Asociací přátel provincie Hubei se zahraničními zeměmi a Smíšenou česko čínskou komorou vzájemné spolupráce.

Nyní uskutečněná návštěva je dokladem rozvíjející se a intenzivnější spolupráce nejen mezi jednotlivými zeměmi, ale také mezi jednotlivými regiony evropských zemí a čínských provincií.