Cesta ministra Němečka přináší konkrétní výsledky pro zdravotnictví

Cesta ministra Němečka přináší konkrétní výsledky pro zdravotnictví

Ministr zdravotnictví České republiky Svatopluk Němeček byl třetím z českých ministrů, který zavítal do Čínské lidové republiky a tím potvrdil vzestupnou úroveň vzájemných vztahů mezi oběma zeměmi. Během jednoho červnového týdne (13. – 20. 6) se jeho misi podařilo dosáhnout významných kroků ve spolupráci v oblasti zdravotnictví jak na úrovni vládní, tak na úrovni jednotlivých nemocnic i v soukromém sektoru.

 

Z Němečkovy cesty je patrné, že zdravotnictví představuje jeden z hlavních pilířů spolupráce mezi ČR a ČLR, stejně tak se stává součástí oficiální spolupráce mezi Čínou a zeměmi střední a východní Evropy. Rychlý rozvoj spolupráce v oblasti veřejného zdraví, vzdělávání i reforem skýtají řadu možností nejen pro vědce či studenty, ale také pro podnikatele.

 

[g-slider gid="5676" width="100%" height="60%" random="0" watermark="0"]

 

Cesta měla proto za cíl podpořit české exportéry a zároveň prohloubit spolupráci mezi českými a čínskými nemocnicemi. Na zahraniční misi proto ministra zdravotnictví doprovodili zástupci Fakultních nemocnic Motol, Hradec Králové, Ostrava, Všeobecné fakultní nemocnice či Nemocnice České Budějovice, členové zdravotního výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR a také představitelé významných exportních společností, jež se na vstup na čínský trh připravují či už zde našly své obchodní partnery.

Týdenní mise Svatopluka Němečka, na jejíž přípravě a organizaci se podílela Smíšená Česko čínská komora vzájemné spolupráce, byla mimořádně úspěšná a přinesla zcela konkrétní výsledky. Například otevření největší české investice v ČLR – laboratoří pro výzkum nádorových onemocnění společnosti SOTIO v Pekingu. Napomohla také k uzavření dohod mezi českými a čínskými partnery – došlo například k podpisu dohody o spolupráci právě mezi laboratořemi SOTIO a čtyřmi čínskými nemocnicemi. Uskutečnilo se i společné jednání českých a čínských podnikatelů.

 

REPORTÁŽ TELEVIZNÍ STANICE CCTV MŮŽETE SPATŘIT ZDE:

cctv

 

Ministr Němeček se oficiálně setkal s ministryní zdravotnictví ČLR paní Li Bin, s níž vedl bilaterální jednání a ve městě Tienjinu zahájili 2. Česko – čínský zdravotnický summit. V rámci summitu došlo nejen na již zmiňované podpisy dohod o spolupráci, ale diskutovalo se i o možnosti výměny zdravotnických odborníků či o vzniku nové kliniky tradiční čínské medicíny ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové. Ta by se mohla stát centrem čínské medicíny pro celý region střední a východní Evropy.

 

Mezi českými a čínskými nemocnicemi a odborníky se na summitu diskutovalo nejen o možnostech rozšíření partnerství v oblasti zdravotní péče či o spolupráci ve specializovaných oborech jakými jsou chirurgie, hematologie a kardiologie. Jednání se týkala také spolupráce v oblasti veřejného zdraví a epidemiologie, neboť ČLR, která se potýká se znečištěním životního prostředí, by mohla využívat zkušeností českých odborníků. Ministr Němeček v ČLR nejen v této souvislosti jednal také o možnosti spolupráce, která by měla přínos pro české lázeňství.

Během cesty byla také dohodnuta cesta čínských lékařů z univerzitní nemocnice Ruijin na stáž do Fakultní nemocnice Motol. Dále v červenci do Prahy přijede dvanáct vrcholných představitelů čínských zdravotnických společností, kde budou pokračovat v debatě o obchodní spolupráci s českými partnery. Konečně ministr Němeček dohodl s čínskou stranou, že na China Investment Forum, konané na konci srpna v Praze, přijede delegace čínského ministerstva zdravotnictví, vedená náměstkem ministryně, spolu s delegací čínských podnikatelů ve zdravotnictví.

Během týdenní návštěvy v ČLR členové delegace ministra Němečka navštívili také čínské nemocnice, a to dvě univerzitní nemocnice v Tienjin a Beijing Children Hospital. Ve druhé jmenované nemocnici pak došlo k předání daru prezidenta Komory pana Jaroslava Tvrdíka v podobě dětských multifunkčních postelí společnosti LINET pro potřeby nemocniční pediatrie.