Slavnostní galavečer byl v ČR vrcholem oslav 65. let existence bilaterálních vztahů

Slavnostní galavečer byl v ČR vrcholem oslav 65. let existence bilaterálních vztahů

Vrcholem oslav 65. let od navázání vzájemných bilaterálních vztahů mezi Českou republikou (ČR) a Čínskou lidovou republikou (ČLR) se dne 23. září stal slavnostní galavečer, konaný v prostorách pražského Rudolfina. Představily se při něm tři prestižní čínské umělecké soubory – Komorní orchestr Zakázaného města, Voice of Yunnan a Kungfu Dance Gateway.

 

Na společenském slavnostním večeru nechyběla řada vzácných hostů včetně náměstka ministra kultury ČLR pana Xiang Zhaolun, velvyslankyně ČLR v ČR paní Ma Keqing či státního tajemníka Úřadu vlády ČR pro evropské záležitosti pana Tomáše Prouzy. Událost se tak stala vrcholem oslav významného výročí, kdy se Československo před 65 lety stalo jednou z vůbec prvních evropských zemí, které tehdy uznalo nově vzniklou ČLR. Další slavnostní galavečer k této příležitosti se konal pod záštitou hejtmana Moravskoslezského kraje pana Miroslava Nováka, a to 25. září v hotelu Clarion v Ostravě.

 

 

Jménem organizátorů, Ministerstva kultury ČR, Ministerstva kultury ČLR, Velvyslanectví ČLR v Praze a Smíšené česko čínské komory vzájemné spolupráce, přivítal v historických prostorách Rudolfina desítky vzácných hostů pan Jaroslav Tvrdík, prezident Komory.

Připomněl, že obě země navázaly bilaterální vztahy přesně 6. října 1949, a dodal: „Po nedávnem Local Leaders Meeting a China Investment Forum vrcholí oslavy, které obě země při této příležitosti zorganizovaly.“ Zdůraznil také, že kultura byla po celých 65 let symbolickým mostem srdci mezi oběma národy a jejich lidmi, proto se galavečer nesl právě v jejím duchu.

Státní tajemník Úřadu vlády ČR pro evropské záležitosti Tomáš Prouza označil nynější výročí za velmi významné. „Není příliš mnoho zemí, které by se mohly chlubit šedesáti pěti lety vztahů s ČLR. Jsem rád, že toto výročí můžeme slavit letos v situaci, kdy se uskutečnila řada setkání na vrcholných úrovních,“ řekl pan Tomáš Prouza. Galavečer byl podle něj slavnostní chvílí, kdy se bylo možno po mnoha politických a ekonomických diskusích věnovat kultuře, neboť je důležité, aby lidé poznávali kulturu a chápali se navzájem bez ohledu na to, jak se shodnou političtí představitelé. Tomáš Prouza také poděkoval panu náměstkovi ČLR, paní velvyslankyni a Komoře za podporu a organizaci akce.

 

[g-slider gid="5557" width="100%" height="60%" random="0" watermark="0"]

 

Náměstek ministra kultury ČLR pan Xiang Zhaolun, připomněl, že ČR byla mezi prvními státy, které navázaly diplomatické vztahy s Čínou. „Těch pětašedesát let v sobě nese nespočetně mnoho krásných vzpomínek a dojemných příběhů mezi lidmi obou zemí. Dnes se tu scházíme s radostí…,“ uvedl pan Xiang Zhaolun.  Vyzdvihl také zásluhy státu: „Česká republika poskytla cennou podporu a pomoc pro budování novodobé Číny, a to již od samého počátku vzniku Číny. Uvedl také, že čínská strana je připravena spolu s českou dále společně usilovat o rozvíjení spolupráce v oblasti kultury ve všech směrech.

 

MT0A3848Paní velvyslankyně Ma Keqing popřála přítomným dobrý večer v českém jazyce. Ve svém slavnostním projevu následně uvedla, že čínský lid nikdy nezapomene na obrovskou podporu a pomoc od českého národa, která byla poskytována při budování novodobé Číny. „I když vztahy mezi oběma zeměmi prošly určitými těžkými období, přátelství a spolupráce byly vždy hlavní melodií vzájemných vztahů. Velmi nás těší, že díky společnému úsilí stouply tradičně přátelské čínsko-české vztahy na nový startovací bod,“ řekla paní velvyslankyně. Připomněla také návštěvu vicepremiéra Číny pana Zhanga Gaoli a jeho delegace v srpnu v Praze na Local Leaders Meeting a její výsledky: „Tato cesta posunula vzájemné poznání, obě strany dosáhly také důležité dohody na prohloubení spolupráce v mnoha oblastech.“ Jako jeden z velkých výsledků spolupráce v oblasti kultury pak paní velvyslankyně zmínila výstavu Poklady staré Číny, který je stále k vidění na Pražském hradě.

Po úvodních proslovech už se hlavním aktérem večera stalo umění. Komorní orchestr Zakázaného města přednesl posluchačům tradiční čínskou hudbu. Jeho hráči s tradičními hudebními nástroji si však připravili také interpretaci na světě nejznámější české písně Škoda lásky. Pak už přišel na řadu soubor The Voice of Yunnan Troupe, který představil tradiční písně a pestrý čínský folklor. Jeho vystoupení bylo energické stejně jako nová vitalita vdechnutá vzájemným vztahům obou zemí. Celý kulturní program večera pak završilo vystoupení souboru Contemporary Dragon Kungfu Company, jenž byl založen na základě iniciativy světoznámé hvězdy kung-fu Jackieho Chana. Jeho interpreti vystoupili s velmi působivým představením, které kombinovalo bojové umění kung-fu s tancem.

Všem interpretům se dostalo nejen obdivu publika, ale také osobního poděkování od pana náměstka Xiang Zhaolun, který s účinkujícími ještě dlouho po vystoupení rozmlouval.