Číňané už mohou v ČR platit nejrozšířenějšími platebními kartami na světě

Číňané už mohou v ČR platit nejrozšířenějšími platebními kartami na světě

Českou republiku (ČR) v loňském roce navštívilo 174 tisíc turistů z Číny. Jejich počet v posledních letech vzrůstá ročně o desítky tisíc a jak se Čína otevírá světu, dá se očekávat, že bude výrazně stoupat i nadále. Aby byla ČR pro čínské turisty atraktivní, je pro ně zapotřebí také odpovídajících a komfortních služeb. Jednou z nich je rozšíření platebních karet UnionPay, v Číně velmi blíbených, také do ČR. ČR se dokonce stala prvním státem ve střední Evropě, kde je tyto karty nyní možno používat. Jedná se přitom o nejrozšířenější světové platební karty.

 

O zavedení karet v ČR informovala nedávno společnost Global Payments Europe. Jejich používání zde bylo oficiálně zahájeno v minulém týdnu v Praze za účasti čínské velvyslankyně paní Ma Keqing a zástupců největších čínských bank.

Podle společnosti bylo na světě vydáno už 4,3 miliardy karet UnionPay. Používá je přes 2,5 miliardy lidí, převážně z Číny. Důležitým statistickým ekonomickým faktem je, že držitelé karet UnionPay dle společnosti průměrně utratí v Evropě za jeden nákup tisíc eur, tedy zhruba okolo 28 tisíc korun. Zavedení služby má tedy pomoci rozvoji turistiky a obchodu a má podpořit nákup českých výrobků či služeb čínskými turisty. Možnost bezhotovostní platby či výběru z bankomatu bude pro čínské turisty či byznysmeny v ČR mnohem pohodlnější, než kdyby do Evropy museli létat s již předem vyměněnými eury či dolary. Budou navíc moci používat něco, na co už jsou zvyklí.

V ČR mohou držité karet UnionPay zatím využívat 700 bankomatů a 2 000 obchodních terminálů. Karty by se měly nadále rozšiřovat jako akceptovatelný platební nástroj pro nákup výrobků a služeb stejnějako jiné platební karty.

V Číně jsou karty UnionPay jedinou domácí platformou bankovních karet. Od roku 2002 jsou zaštítěny čínskou centrální bankou. Po ČR mají být akceptovány také v Maďarsku, jedná se už i o Slovensku nebo Rumunsku.