Vystoupení čínských souborů bude v ČR vrcholem oslav 65. výročí

Vystoupení čínských souborů bude v ČR vrcholem oslav 65. výročí

Česká republika (ČR) a Čínská lidová republika (ČLR) si dne 6. října 2014 připomínají 65. výročí od navázání vzájemných diplomatických styků. Při této významné příležitosti se dne 23. září v prostorách pražského Rudolfina a následně 25. září v hotelu Clarion v Ostravě uskuteční slavnostní galavečer. Během něj se představí tři známé čínské umělecké soubory – Komorní orchestr Zakázaného města, Voice of Yunnan a Kungfu Dance Gateway.

 

Oblast kultury je symbolickým mostem, který spojuje obyvatele obou zemí. A vztahy mezi dvěma státy by nebyly natolik úspěšné právě bez vzájemného kontaktu obyvatel obou zemí a jejich spolupráce. Tento jedinečný kulturní zážitek by tedy měl dokreslit pozitivní atmosféru nové dynamiky česko-čínských vztahů a slavnostní galavečer, který se uskuteční v pražském Rudolfinu, by měl být vrcholem oslav 65. výročí navázání vzájemných diplomatických styků.

Během vystoupení Komorní orchestr Zakázaného města, The Voice of Yunnan Troupe a Kung Fu Dance Gateway představí to nejlepší z čínské kultury. Každý ze souborů přitom nabízí unikátní pohled na čínskou kulturu. Forbidden City Chamber Orchestra se skládá z klasicky školených hudebníků, kteří interpretují prvky čínské lidové hudby. Záměrem skupiny je vyjádřit změny, které se odehrávají v současné čínské kultuře, a to prostřednictvím zvuků starých hudebních nástrojů. Soubor The Voice of Yunnan se představí s písněmi, které se vyznačují originálními rytmy a tradičním pojetím zpěvu v čínské kultuře. Soubor Contemporary Dragon Kungfu Company, který byl založen na základe iniciativy světoznámé hvězdy kung-fu Jackieho Chana, vystoupí s velmi působivým představením, které ukazuje novou tvář současné čínské taneční scény a mistrně kombinuje bojové umění kung-fu s tancem do jednoho impozantního celku.

Záštitu nad slavnostním galavečerem přijala náměstkyně ministra kultury ČR paní Kateřina Kalistová a náměstek ministra kultury ČLR pan Xiang Zhaolun. Ministerstvo již dlouhodobě poskytuje podporu kulturním projektům, které vznikají v rámci spolupráce mezi ČR a ČLR. Převzalo například záštitu nad výstavou Poklady staré Číny, jež se aktuálně na Pražském hradě těší velkému zájmu návštěvníků.

Program, v jehož průběhu se představí tři čínské umělecké soubory, připravilo společně Velvyslanectví ČLR v ČR ve spolupráci s Ministerstvem kultury ČR, Ministerstvem kultury ČLR a Smíšenou česko čínskou komorou vzájemné spolupráce.