Zástupci čínských kulturních institucí poznávali českou kulturu

Zástupci čínských kulturních institucí poznávali českou kulturu

Poznat českou kulturu s cílem navázání spolupráce a možného budoucího konání vybraných vystoupení českých souborů v Číně přijela do Prahy delegace zástupců čínských kulturních institucí a organizací. Českou republiku navštívili ve dnech 14. – 18. července 2014.

 

„Naším hlavním cílem je nakupovat umělecká vystoupení, produkty a přivézt je na čínskou scénu. V průběhu této cesty jsme se spojili s dotyčnými příslušnými institucemi a projednávali jsme možnosti vzájemné spolupráce. Musím říci, že naše cesta byla velmi úspěšná,“ uvedl pan Zhu Ke´king, vedoucí představitel delegace a stálý viceprezident a hlavní tajemník organizace China Association of Performing Arts. Podle něj je pro zástupce čínských kulturních a uměleckých institucí zajímavé v Evropě poznávat inovativní formy přístupu k umění.

Mezi členy delegace byli zástupci vedení či manažeři řady čínských kulturních institucí a organizací. Například organizace Performing Arts z několika provincií, Šaolinského chrámu wushu tréninkového centra, Městského divadla Šanghaje, Čínské konzervatoře hudby či manažeři několika koncertních hal. Šlo o představitele z centrálních organizací i z místních organizací z Pekingu, Šanghaje a Shenzhenu či z provincií Henan, Shandong, Guangdong. Delegace měla celkem 29 členů.

Během návštěvy v České republice přijala členy delegace 1. náměstkyně ministra kultury ČR paní Kateřina Kalistová. Při jejich pobytu v Praze na ně čekala také prohlídka pražského Divadla Ta Fantastica a shlédnutí představení černého divadla „Aspects of Alice“. Navštívili také Pražský hrad a setkali se se zástupci Smíšené česko čínské komory vzájemné spolupráce, která se na organizaci návštěvy podílela. Během tohoto setkání byl hostům z Číny prezentován muzikál Popelka na ledě.

 

[g-slider gid="5110" width="100%" height="60%" random="0" watermark="0"]

 

„Komora připravila skvělý program a celá ta návštěva byla úžasná,“ uvedl pan Guo Zongguang, kulturní rada velvyslanectví ČLR v ČR. Podle něj sice členové delegace poznali z české kultury během krátké návštěvy jen špičku ledovce, je však zapotřebí vztah dále prohlubovat a více se tomuto poznávání věnovat. Pan rada ve svém proslovu také připomněl, že velvyslanectví s Komorou spolupracuje dlouhodobě. V minulosti to bylo například na pořádání představení pekingské opery Red Cliff, novoročního koncertu k roku Hada, na výstavě představující současné čínské umění nebo na nyní připravované výstavě Poklady staré Číny.

Mezi hlavní bod návštěvy početné delegace však patřila prezentace české kultury, která by v Číně mohla na jedné straně reprezentovat ČR a na druhé zaujmout čínské publikum. Prezentace více než padesáti českých souborů a institucí a spatřili zástupci čínských kulturních organizací v jednom komerčním bloku připraveném produkcí Divadla Broadway a ve třech blocích v Institutu umění – Divadelním ústavu.

Delegace v rámci poznávání evropské kultury zavítala kromě České republiky také do Polska a Bulharska.