Delegace pekingského Palácového muzea navštívila ČR

Delegace pekingského Palácového muzea navštívila ČR

Českou republiku navštívila ve dnech 13. – 16. června 2014 šestičlenná delegace tvořená členy vedení Palácového muzea v Pekingu, jedné z nejnavštěvovanějších památek světa. V několika málo dnech měli členové delegace možnost prohlédnout si přední památkové skvosty ČR. Skupinu čínských hostů vedl přímo ředitel muzea pan Shan Jixiang, uznávaný odborník na památkovou péči.

 

Photo 14.06.14 21 15 12Při pobytu v Praze absolvovali členové delegace jednání v Národním muzeu, prohlédli si Prahu a Pražský hrad. Během své návštěvy v ČR zavítali také do Kutné Hory či na zámek Hluboká nad Vltavou. V Českém Krumlově spatřili nejen město, ale také zámek, stejně tak v Telči. Navštívili i lednicko-valtický zámecký areál. Řada těchto míst je zapsána na seznam světového dědictví UNESCO, stejně jako právě Palácový komplex v Pekingu, který patří k nejnavštěvovanějším památkám na světě a návštěvníků tam stále přibývá.

„Česká republika je krásná země se zajímavou civilizací a dlouhou historií. Musí se sem těšit každý člověk. Cílem naší cesty je poučit se. Ochrana středu Prahy je vzorem pro ochranu historických center všude na světě a mohla by být inspirací i pro Peking,“ řekl v rozhovoru, který poskytl při pobytu v Praze, pro časopis Týden pan Shan Jixiang. Sám je odborníkem na slovo vzatým. Ochranou památek se zabývá už po tři desetiletí a pro Peking například vypracoval plán záchrany starobylých ulic.