Poklady staré Číny se představí na unikátní výstavě v Praze

Poklady staré Číny se představí na unikátní výstavě v Praze

Pět tisíc let poznávání a úsilí, pět tisíc let tvoření a formování v jeden z největších a nejvýznamnějších světových států. Pět tisíc let dějinného vývoje, který vyústil v dnešní podobu země, představuje prostřednictvím historických artefaktů výstava Poklady staré Číny. Čína se touto výstavou otevírá přímo v srdci Evropy, v Praze, matce měst.

 

Jedná se o unikátní výstavní kolekci, která v takovémto rozsahu nebyla v České republice a ani ve střední Evropě dosud představena. Něco podobného spatřili v Evropě zatím snad jen ve Francii a v Německu. Zde, na výstavě v prostorách Pražského hradu, v místě pro Českou republiku velmi významném, neboť tudy se ubírala řada kroků českých státních dějin, a v jedné z nejznámějších památek, která je po staletí sídlem českých panovníků a prezidentů, můžeme obdivovat to, za čím sběratelé, obdivovatelé umění a turisté z celého světa míří tisíce kilometrů.

Výstava má návštěvníkům nabídnout nejen jedinečný dojem z uměleckých děl, ale také pomoci uvědomit si roli a sílu umění v dějinném vývoji Číny. Návštěvníci zde pomyslně urazí pouť, kterou čínský lid ušel za zhruba pět tisíciletí. Cesta staletími začíná v samých počátcích čínské civilizace, zavádí nás přes první státní útvary až do období významných dynastií a vzestupu císařské moci.

Skutečně není mnoho příležitostí spařit část osmého divu světa na vlastní oči. Proto je nesmírnou poctou a unikátní příležitostí, že je zde možnost zhlédnout i originální válečníky z naleziště terakotových bojovníků u Si-anu z období dynastie Čchin. Výjimeční zde nejsou ale jen tito slavní válečníci, z nichž každý má originální rysy, ale také spousta dalších velmi cenných artefaktů patřících do historické pokladnice Číny. Díky nim se můžeme přenést i do dob vzniku tradičních filozofických učení či na slavnou obchodní Hedvábnou stezku spojující Čínu se střední Asií a Evropou. Spatřit můžeme též poklady císařských paláců.

Velké poděkování proto patří předním čínským institucím, jakými jsou Historické muzeum provincie Šen-si, Muzeum města Nankingu a Muzeum císařského letního sídla v Čcheng-te, že do Prahy zapůjčily desítky exponátů historických uměleckých předmětů, mezi nimiž nechybí vzácné a hodnotné originály v mnoha případech astronomické hodnoty, díla, která nejsou s ohledem na jejich význam dostupná na žádném trhu s uměním a se starožitnostmi.

Výstava Poklady staré Číny, na jejímž uspořádání se s potěšením podílí i Smíšená česko čínská komora vzájemné spolupráce, přináší lidem v České republice a ve střední Evropě poselství o čínské kultuře, jejíž význam byl a nadále i bude vždy světový, o duchu čínských dějin a čínského lidu. Jedině přes pochopení našich dějin, tradic, kultur, společných základů i odlišností se totiž naše národy mohou vzájemně chápat, prohlubovat své vztahy, rozvíjet svá přátelství a další spolupráci.

Letos je tomu už 65 let od doby, kdy byly navázány diplomatické styky mezi našimi zeměmi. Konání výstavy Poklady staré Číny v Praze je i ve světle této příležitosti důležitým milníkem na cestě porozumění a dalšího rozkvětu vzájemných vztahů obou našich zemí.

 

Výstava Poklady staré Číny se koná od 8. srpna 2014 do 9. listopadu 2014 v Císařské konírně Pražského hradu.

Pořadateli tohoto unikátního výstavního projektu jsou Art Exhibitions China, Smíšená česko čínská komora vzájemné spolupráce a Správa Pražského hradu. Záštitu nad projektem převzali prezident České republiky pan Miloš Zeman, velvyslankyně Čínské lidové republiky v České republice paní Ma Keqing a Ministerstvo kultury České republiky. Konání výstavy by se neobešlo bez podpory Památkového úřadu ČLR.

Spolupořadateli výstavy jsou památkové úřady provincií Šen-si, Ťiang-su, Che-pej a památkový úřad města Čcheng-te v provincii Che-pej. Artefakty vystavují Historické muzeum provincie Šen-si, Muzeum města Nankingu a Muzeum císařského letního sídla v Čcheng-te.