Guvernér provincie Zhejiang děkuje za podporu jeho misi

Guvernér provincie Zhejiang děkuje za podporu jeho misi

Na konci května 2014 navštívil Českou republiku guvernér východočínské provincie Zhejiang pan Li Qiang. Spolu s ním přijela z této provincie velmi početná delegace 140 čínských podnikatelů. Jejich cílem byla předně Plzeň, kde probíhalo velké česko-čínské sympozium a čínští hosté se zde setkali s českými podnikateli, aby nacházeli nové obchodní partnery. Panu guvernérovi se během jeho mise dostalo přijetí také u premiéra ČR pana Bohuslava Sobotky, setkal se také s ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem a s ministrem vnitra Milanem Chovancem.

 

Smíšená česko čínská komora vzájemné spolupráce nyní obdržela dopis, v němž pan guvernér děkuje za zprostředkování této cesty a setkání.

„Rád bych vyjádřil své díky za Vaši pozornost a podporu na misi,“ napsal pan guvernér předsedovy dozorčí rady Komory Jaroslavu Tvrdíkovi. Pan guvernér označil cestu své delegace do Evropy do ČR za plodnou a vyzdvihl kontakty mezi jeho provincií a Plzeňským krajem v ekonomice, obchodu, kultuře či v cestovním ruchu. Ubezpečil také, že jako prezident Zhejiang Provincial People´s Association for Friendship with Foreign Countries je připraven usilovat společně o podporu výměn mezi národy s cílem dosáhnout nového pokroku a vývoje.

Partnerství Plzeňského kraje s provincií Zhejiang, které se datuje už od roku 2007, je příkladem úspěšné spolupráce, kdy se Plzeňskému kraji podařilo otevřít dveře do Číny zdejším podnikatelům. Už v minulosti se proto uskutečnilo několik výměnných delegací a během květnové mise došlo k podpisu dohody o rozšíření spolupráce. Vedení Plzeňského kraje se skrze toto partnerství snaží pomoci českým firmám, aby v Číně našly odbytiště, zároveň by rádo přilákalo čínské investory do ČR. Díky spolupráci mezi oběma regiony by měl být vstup firem z Plzeňského kraje na čínské trhy o něco snazší a měly by mít aktuální informace ohledně předpisů a legislativy. Jen u obchodu však spolupráce nekončí a kontakty mezi provincií Zhejiang a Plzeňským krajem by se měly rozvíjet i v jiných oblastech. Pan guvernér například během své květnové návštěvy nabídl Západočeské univerzitě, že provincie pěti jejím studentům zaplatí studium na univerzitě v Číně.

Provincie Zhejiang se nachází na pobřeží Východočínského moře a má okolo 55 milionů obyvatel. Hlavním městem provincie, známé jako „země ryb a rýže“, je Hanghzhou.

 

O návštěvě pana guvernéra informovala také čínská televize CNTN, a to hned ve dvou reportážích. K vidění jsou zde:

O setkání pana guvernéra s premiérem ČR

O návštěvě pana guvernéra v Čechách

 

 

2