Mise ministra Jana Mládka podpořila intenzívnější spolupráci

Mise ministra Jana Mládka podpořila intenzívnější spolupráci

Pracovní návštěvu Čínské lidové republiky (ČLR) podnikl ve dnech 7. – 14. června 2014 ministr průmyslu a obchodu České republiky (ČR) pan Jan Mládek. Cílem jeho mise byla podpora a zintenzívnění vzájemné obchodní a investiční spolupráce mezi ČR a ČLR. Obchod, investiční příležitosti a rozvíjení potenciálu v turistickém ruchu, to byly hlavní cíle řady jednání, která se během návštěvy v ČLR uskutečnila.

 

Součástí delegace pana ministra byli proto zástupci vládních agentur, úřadu vlády, ministerstva financí a ministerstva dopravy a také Moravskoslezského kraje. Doprovodnou podnikatelskou misi tvořilo dvacet pět českých podnikatelů či zástupců společností, z nichž některé už mají v Číně své partnery nebo zde rozvíjejí své projekty. Delegaci organizovala Smíšená česko čínská komora vzájemné spolupráce.

Návštěvu Číny zahájila delegace pana ministra ve východočínském městě Ningbo, nacházejícím se v jedné z nejbohatších čínských provincií Zhejiang. Pan ministr Mládek se zde zúčastnil konference ekonomických ministrů šestnácti zemí střední a východní Evropy (CEEC). Byl také přítomen zahájení 13. ročníku mezinárodního veletrhu Central and Eastern European Countries Products Fair 2014. Zde představil českou expozici státnímu radovi panu Yang Jiechi a guvernérovi provincie Zhejiang panu Li Qiang.

Jan Mládek při této příležitosti zdůraznil odhodlání ČR restartovat ekonomické vztahy s Čínou a představil celou řadu konkrétních projektů. Jako jeden z nejdůležitějších označil požadavek na zavedení přímého leteckého spojení mezi Prahou a Pekingem či Šanghají.

Delegace pana ministra se v Ningbo účastnila několika jednání. Navštívila také zdejší závod Škoda Auto, kde se montují vozy značky pro čínský trh. Ministr Mládek byl historicky prvním ministrem české vlády, který do tohoto podniku zavítal.

Po programu v Ningbo následovala cesta do Šanghaje. Zde se uskutečnila série jednání s viceprimátorem Šanghaje pro ekonomiku a místními podnikateli. Poté se delegace pana ministra přesunula do města Suzhou. Zde navštívila Suzhu Industrial Park (SIP), jehož součástí je též Nanotechnologický výzkumný a vývojový park (Nanopolis). Zde působí závod česko-čínského podniku, který se zabývá výrobou biopolymerů jako produktu ekologického využívání použitého fritovacího oleje. Myšlenka pochází od českých výzkumných odborníků. Další česká společnost působící ve zdravotnictví do této zóny míří.

Česká delegace vedla také jednání s vládou provincie Jiangsu, patřící k nejvyspělejším provinciím Číny, kterou zastupoval viceguvernér provincie pan Shi Heping. Tato provincie již například navázala partnerství s Moravskoslezským krajem, který na misi zastupoval hejtman pan Miroslav Novák.

„Prohloubení vzájemného obchodu, obousměrné investice a rozvoj turistiky, to jsou naše jasné priority. Připravili jsme pětiletá multivíza pro čínské podnikatele, pro podporu incomingové turistiky Česká republika zjednodušuje udělování víz, které dnes trvá čtyři dny a naší jasnou prioritou je i zřízení přímé letecké linky do Prahy. Máme připraven systém pobídek a další kroků k akceleraci vzájemných vztahů,“ sdělil čínským partnerům ministr Jan Mládek.

 

[g-slider gid="5053" width="100%" height="60%" random="0" watermark="0"]

 

Delegace pana ministra během pobytu v ČLR navštívila také město Nanking, kde uctila památku obětí nankingského masakru a prohlédla si zdejší muzeum.

V závěrečné části pracovní cesty pak delegace ministra průmyslu a obchodu zamířila do hlavního města Pekingu. Zde se ministr Mládek mimo jiné setkal s ministrem dopravy ČLR, ministrem cestovního ruchu ČLR, ministrem průmyslu a informačních technologií, ředitelem Úřad pro civilní letectví ČLR a prezidentem China Investment Corporation (CIC je největším čínským investičním fondem).

Náměstek ministra financí ČR Martin Pros jednal se svým protějškem na ministerstvu financí ČLR, náměstkem ministra Development Research Center of the State Council (DRC) a viceprezidentem Exim Bank.

Delegace podnikatelů na své misi do Číny také absolvovala řadu seminářů s čínskými partnery připravenými mimo jiné China CEFC Energy Company Limited (CEFC) nebo pekingským obvodem Chaoyang.

Delegace vedená hejtmanem Novákem měla také jedinečnou možnost navštívit čínské „Hvězdné městečko“ a seznámit se s technologiemi v oblasti kosmického výzkumu.

Cesta ministra průmyslu a obchodu České republiky Jana Mládka byla druhou cestou člena vlády České republiky ve velice krátkém čase a potvrzuje vzestupnou úroveň vztahů mezi Českou republikou a ČLR. Jen v průběhu jednoho pracovního týdne se ministr Mládek sešel například se třemi ministry vlády ČLR či dvěma guvernéry nejbohatších provincií ČLR. Jedná se tak o nejúspěšnější cestu českého ministra v posledních letech.

Komora velmi srdečně děkuje za vynikající spolupráci pracovníkům velvyslanectví ČR v ČLR vedeném jeho excelencí Liborem Sečkou a týmu českých institucí v Šanghaji (ZÚ Šanghaj, CzechTrade, CzechTourism) v čele se zastupujícím generálním konzulem v Šanghaji panem Jiřím Frýdou.