Ministr Mládek chce restartovat ekonomické vztahy ČR s Čínou

Ministr Mládek chce restartovat ekonomické vztahy ČR s Čínou

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek odlétá v čele podnikatelské mise na týdenní návštěvu Čínské lidové republiky.

 

Na týdenní pracovní návštěvu Čínské lidové republiky dnes v čele podnikatelské mise odlétá ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. Cílem jeho cesty je především podpořit projekty českých firem v Číně, představit potenciálním čínským investorům přednosti České republiky a zasadit se o intenzivnější obchodní a investiční spolupráci obou zemí.

Ministra Mládka na cestě doprovázejí zástupci úřadu vlády, Ministerstva financí a Ministerstva dopravy, hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák, viceprezident Hospodářské komory ČR Bořivoj Minář a pověření ředitelé agentur na podporu podnikání CzechInvest a CzechTrade. Doprovodnou podnikatelskou misi pětadvaceti českých podnikatelů organizuje Smíšená česko—čínská komora vzájemné spolupráce.

„Za předešlých vlád jsme se ve vzájemných vztazích dopracovali do stavu, kdy se v posledních několika letech Česká republika stala pro Čínu prakticky vzorově nepřátelskou zemí. Vláda se tento stav rozhodla výrazně zlepšit a nastoupila kurs realistické politiky, jakou vedou i další země EU. Čína se brzy stane největší ekonomikou světa, je naším čtvrtým největším ekonomickým partnerem a na špatných vztazích s ní jsme prodělávali hlavně my. Kladu si za cíl své cesty restartovat ekonomické vztahy naší země s Čínou,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

Proces zlepšování vztahů s Čínou po dubnové návštěvě ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka by měli završit svou návštěvou premiér Bohuslav Sobotka a prezident republiky Miloš Zeman. Ministr Mládek hodlá na své misi především podpořit rozpracované i nově vznikající projekty českých firem v Číně, představit investiční příležitosti, které Česká republika nabízí, a zintenzivnit vzájemnou obchodní a investiční spolupráci. Mezi obory, které mise v Číně představí, patří především automobilový a letecký průmysl, energetika a strojírenství, potravinářství, ale i finanční produkty a turismus.

„V Číně žije minimálně bezmála 400milionová skupina obyvatel se spotřebitelským chováním střední třídy, která má dostatek prostředků pro to, aby navštívila Českou republiku. O čínské turisty nyní svádí boj celý svět. Proto budeme jednat rovněž o zavedení přímé letecké linky mezi Prahou a Pekingem nebo Šanghají. Byl bych rád, abychom měli přímé letecké spojení s Čínou už od prvního května příštího roku,“ uvedl ministr Jan Mládek.

Ministr průmyslu a obchodu postupně navštíví čínská města Ningbo, továrnu Škoda Factory u Šanghaje, dále pak Šanghaj, Suzhou, Nanjing a Peking. Setká se s politickými představiteli, ministry centrální vlády i zástupci tří z pěti nejbohatších čínských provincií. Jednat bude mj. se státním kancléřem, guvernérem provincie Jiangsu, guvernérem provincie Zhejiang a primátorem dvacetimilionové Šanghaje, na centrální úrovni se setká s ministrem dopravy, informatiky a průmyslu a s ministrem obchodu.

První zastávkou mise bude osmimilionové východočínské město Ningbo, kde se v rámci veletrhu zaměřeného na import spotřebního zboží koná výstava „Expo zemí střední a východní Evropy 2014″. Jde o největší českou expozici v Číně od EXPA 2010 v Šanghaji.

Zároveň s veletrhem se uskuteční ministerská konference 16 zemí střední a východní Evropy (CEE), kde bude ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek Českou republiku reprezentovat. Kromě ministra Mládka se očekává účast dalších patnácti ministrů průmyslu ze střední a východní Evropy, mj. z Polska, Maďarska, Slovenska, Pobaltí, Rumunska, Bulharska, Slovinska, Chorvatska a dalších balkánských zemí.

Pod mottem: „Česká republika — země moderních technologií“ představí česká expozice v Ningbo, kterou v neděli ministr Mládek slavnostně otevře, to nejlepší, co můžeme čínskému trhu v současnosti nabídnout. Vedle populárního vozu Škoda Octavia to bude např. tramvaj plzeňské Škody Transportation nebo sportovní letoun Skyleader firmy Jihlavan. Čína připravuje uvolnění malých a středních výšek pro letový provoz, a proto je na programu cesty ministra Mládka i jednání s čínským úřadem pro civilní letectví. V Číně vznikne poptávka po menších letadlech a stoupne zájem o výcvik a školení pilotů či vybavení letišť.

V českém pavilonu na výstavě v Ningbo nebude vedle dopravních prostředků chybět český křišťál ani české pivo, Becherovka, moravská vína, bude tu luxusní český nábytek i moderní technologie.

Organizátoři předpokládají, že veletrhu se na výstavišti o rozloze 120 000 m2 zúčastní takřka 3000 vystavovatelů a branami projdou desítky tisíc návštěvníků denně.

Na organizaci účasti ČR na veletrhu spotřebního zboží v Ningbo se podílelo Ministerstvo průmyslu a obchodu ve spolupráci se Smíšenou česko čínskou komorou vzájemné spolupráce a velvyslanectvím ČR v Pekingu.

 

Zdroj: Tisková zpráva Ministerstva průmyslu a obchodu ČR