Čechy láká zdravotnický byznys v Číně

Čechy láká zdravotnický byznys v Číně

Zde najdete článek z Hospodářských novin o aktuálním dění ve vztahu České republiky a českých zdravotnických společností k Číně.

 

Pokud nemáte v zádech někoho významného, kdo vás doporučí, těžko se v Číně prosazujete, říká Omar Šerý, ředitel společnosti Elizabeth Pharmacon. Hodně si proto slibuje od své účasti v delegaci, která v červnu do nejlidnatější země světa doprovodí ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka. Firma, která vyrábí testovací zdravotnický materiál, zatím do Číny nevyváží.

„Podle mých informací je tam zájem o americké a evropské výrobky, takže je šance tam najít distributory,“ dodává Šerý, který doufá, že se mu podaří navázat obchodní kontakty.

Během červnové cesty však již některé firmy uzavřou konkrétní smlouvy. „Připravuje se například podpis dohod o spolupráci mezi společností Sotio a čínskými nemocnicemi v oblasti vývoje léků proti rakovině,“ uvedl poradce ministra zdravotnictví Jan Růžička, který vede China Investment Forum. Před podpisem dohody je také firma Linet, která již nyní do Číny dodává pečovatelská lůžka. „Chystáme memorandum s přední čínskou farmaceutickou společností, která by nás měla zastupovat,“ uvedl obchodní ředitel Linetu Jan Horák.

Němeček se setká i s čínskou ministryní zdravotnictví, řešit by měli spolupráci mezi nemocnicemi či stáže lékařů.

Ministrova cesta do Číny prakticky naváže na týdenní pobyt jeho kolegy z vlády Jana Mládka, minou se jen o několik dní. Ministři tak potvrzují záměr nové vlády výrazně posílit obchodování s Čínou. „Je to obrovský trh, kam je potřeba po mnoha letech obchodní izolace dostat české podnikatele,“ vysvětluje Mládek.

Současné sérii návštěv předcházela na konci dubna cesta ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka, která byla vůbec první oficiální návštěvou šéfa české diplomacie za posledních patnáct let. A ministr také dostal čínské pozvání pro prezidenta Miloše Zemana. Na podzim by měl naopak do Prahy přiletět čínský premiér Li Kche-čchiang na setkání s předsedy vlád zemí střední a východní Evropy.

Česká vláda velmi usiluje o zvýšení exportu do Číny, který v roce 2012 činil 32,7 miliardy korun. Dovoz však ve stejné době dosáhl objemu 304 miliard korun. S Čínou tak má Česká republika největší deficit bilance zahraničního obchodu. I proto ministerstvo průmyslu pokračuje v otevírání kanceláří v Číně, zatím třetí začala před několika týdny fungovat v Pekingu. „Do konce roku by měla být otevřena rovněž kancelář v Kantonu,“ uvedl Mládek.

 

33 mld. korun činila v roce 2012 hodnota českého exportu do Číny. Dovoz za stejné období však 304 miliard.

 

Zdroj: Hospodářské noviny, 28. 5. 2014