Českou republiku navštívila významná delegace z oblasti cestovního ruchu

Českou republiku navštívila významná delegace z oblasti cestovního ruchu

Za účelem poznání České republiky a jednání o možné spolupráci v oblasti cestovního ruchu přiletěla v sobotu do Prahy významná delegace zástupců China National Tourism Administration (CNTA) v čele s předsedou (ministrem) této organizace panem Shao Qiwei a v doprovodu zástupců několika význačných čínských společností, poskytujících služby v cestovním ruchu.

 

V první den návštěvy se uskutečnilo jednání s předsedou Asociace cestovních kanceláří ČR panem Viliamem Sivkem následované pracovní večeří, které se zúčastnili například velvyslankyně Čínské lidové republiky (ČLR) v ČR paní Ma Keqing s doprovodem, pan Jiří Pos, předseda představenstva Letiště Praha, zástupci Smíšené česko čínské komory vzájemné spolupráce (dále jen Komory), která návštěvu a pobyt delegace organizovala. Partnerem večera byla skupina J&T, člen komory, reprezentovaná panem Dušanem Palcrem. Přítomni byli i další zástupci podnikatelských skupin z oblasti cestovního ruchu.

V neděli si delegace prohlédla jednu z perel ČR – Český Krumlov, kam zahraniční turisté míří hned po Praze nejčastěji. Později se uskutečnila večeře s vedením agentury CzechTourism, která se zaměřuje na přilákání čínských turistů do ČR.

V pondělí byla na programu návštěva dalšího významného turistického cíle – Kutné Hory, kde se delegace setkala s předsedou vlády ČR panem Bohuslavem Sobotkou, hejtmanem středočeského kraje Josefem Řihákem, 1. náměstkyní ministra kultury Kateřinou Kalistovou, náměstkem ministryně pro místní rozvoj pro cestovní ruch panem Jiřím Houdkem, Jaroslavem Tvrdíkem, předsedou Dozorčí rady smíšené česko čínské komory vzájemné spolupráce a starostou Kutné Hory panem Ivo Šancem.

Odpoledne následovalo jednání na Ministerstvu pro místní rozvoj a workshop na velvyslanectví ČLR v Praze.

CNTA je odpovědná za rozvíjení turistiky na území Číny. Je podřízena přímo Čínské státní řadě a své hlavní sídlo má v Pekingu, dále má desítky provinčních i zahraničních poboček, jejichž úkolem je propagace turistiky v Číně. V Evropě jsou její pobočky například v Londýně, v Paříži, v Curychu či ve Frankfurtu nad Mohanem.

CNTA reprezentují při nynější návštěvě v ČR přímo zástupci vedení pekingské centrály. Do ČR zavítal předseda organizace pan Shao Qiwei. Doprovází jej pan Li Shihong, generální ředitel odboru pro podporu cestovního ruchu a mezinárodní spolupráci, pan Tang Bing, náměstek ředitele odboru dozoru a regulace odvětví cestovního ruchu, pan Feng Litao, ředitel odboru pro podporu cestovního ruchu a mezinárodní spolupráci, pan Liu Xiaohu, vedoucí oddělení z ústřední kanceláře, pan Zhu Ning, vedoucí odboru podpory cestovního ruchu a mezinárodní spolupráce. Evropské pobočky CNTA v rámci návštěvy v ČR zastupují Ma Yili, ředitel pobočky CNTA v Curychu, Liu Tang, asistent ředitele pobočky CNTA v Curychu a Yuan Jing, asistent ředitele pobočky CNTA ve Frankfurtu nad Mohanem.

 

[g-slider gid="4810" width="100%" height="60%" random="0" watermark="0"]

 

Z řad podnikatelů se delegace účastní například pan Zhang Lijun, prezident China CYTS Tours Holding Co. Ltd. Tato akciová společnost byla založena v roce 1997 a s jejími akciemi se ještě téhož roku začalo veřejně obchodovat na šanghajské burze. Zakladatelem společnosti je China Youth Travel Agency. Roční počet turistů, kterým společnost poskytuje služby, přesahuje číslo osm milionů.

Dalším zástupcem podnikatelské sféry je pan Wang Yu, viceprezident Shanghai Spring International Travel Service. Tato organizace vznikla v roce 1981 a jen v oblasti cestovního ruchu zaměstnává přes dva tisíce lidí. Zprostředkovává například lístky na závody formule 1 v Šanghaji, od roku 2005 provozuje vlastní leteckou společnost, od roku 2009 zavedla také mezinárodní lety. Ve své flotile má dnes 40 letadel typu A320.

Do ČR zavítal také pan Lu Jianxu, prezident Guangzhou Guangzhilv International Travel Services Ltd. Tato organizace byla založena už v roce 1980 a v současné době je největší cestovní kancelář v oblasti jižní Číny. Provozuje především mezinárodní a vnitrostátní turistické cesty, zprostředkovává letenky, rozvoj turistických destinací. Vlastní až 180 kamenných kanceláří ve stovce zemí světa. V roce 2013 zajišťovala služby pro 3,22 milionů zákazníků. Dle statistiky CNTA je 5. největší cestovní kanceláří.

Česká republika má stále velký potenciál přilákat k návštěvě více čínských turistů. Jejich počet se rok od roku zvyšuje, narůstá i počet čínských turistů mířících do Evropy a očekává se, že tento trend bude pokračovat. Podle dostupných údajů zavítalo vloni do České republiky 164 tisíc turistů z Číny. V průměru zde pobyli 1,59 noci a jejich minimální útrata na osobu a den činila 3 306 korun.