PEKING – PRAHA: Nový pohled na současné čínské umění

PEKING – PRAHA: Nový pohled na současné čínské umění

Unikátní putovní výstava PEKING – PRAHA s podtitulem „Nový pohled na současné čínské umění“ zavítala do prostor Císařské konírny na Pražském hradě. Jedinečná kolekce prezentovala ve dnech 23. srpna až 29. září 2013 tvorbu více než čtyřiceti čínských umělců, jejichž díla vycházejí z kulturního prostředí současné čínské společnosti, ve vybraných zemích střední a východní Evropy.

 

130822_vystava_06Praha se stala třetí zastávkou této putovní výstavy, před ní se umělecká díla představila v Sofii a v Bukurešti. Smíšená česko čínská komora vzájemné spolupráce se podílela na organizaci expozice v Císařské konírně. Projekt byl dalším význačným počinem v prohlubování přátelských a mezinárodních vztahů. Ukázal mimo jiné, že lidi různých národností a kultury dokáže napříč světem spojit také umění.

Výstavní projekt PEKING – PRAHA přináší poselství o vyzrálé orientaci tvůrců v globálním uměleckém prostředí. Realita a smysl pro detail se na výstavě harmonicky prolínaly se snovou abstrakcí jen zběžně načrtnutých celků.

 

[g-slider gid="4085" width="100%" height="60%" random="0" watermark="0"]

 

130822_vystava_05Čína se výrazně podílí na formování dnešního světa a spoluvytváří jeho podobu. Je proto logické, že obrovský potenciál této země se promítá i do tvorby současného čínského umění, které reflektuje otevřenost, komunikaci a mezinárodní spolupráci. Čínským umělcům je vlastní schopnost navázat na tradice a zároveň směřovat do budoucna. Takové umění je stejné jako moderní Čína – plné života, tvůrčího potenciálu, neotřelých postupů a originálních řešení. Jak říká staré čínské přísloví: Jeden obraz vydá za tisíce slov!

Hlavním kurátorem pozoruhodné výstavy byl pan Xin Dong Cheng, který v roce 2000 založil v Pekingu vlastní výstavní prostor s názvem Xin Dong Cheng Space for Contemporary Art, zaměřující se především na prezentaci západního umění čínské veřejnosti. Zároveň v rámci mnoha mezinárodních projektů působí i jako představitel současného čínského umění v zahraničí.

Výstavu v zemích střední a východní Evropy organizuje Ministerstvo kultury Čínské lidové republiky, nad výstavou PEKING – PRAHA převzalo záštitu Ministerstvo kultury České republiky a Velvyslanectví Čínské lidové republiky v České republice. Expozici v Císařské konírně Pražského hradu organizovala Správa Pražského hradu a Smíšená česko čínská komora vzájemné spolupráce, realizátorem výstavy byla společnost Prinz Prager Gallery.