Čína a Francie se zavázaly k prohloubení partnerství

Čína a Francie se zavázaly k prohloubení partnerství

Čína a Francie se v pondělí 14. ledna 2014 při příležitostí 50. výročí navázání diplomatických vztahů mezi oběma zeměmi zavázaly k ještě většímu prohloubení strategického partnerství obou zemí. Informoval o tom server China Daily.

 

„Čínsko-francouzské vztahy dnes mají stále zvláštní strategický význam a chceme vyslat jasný signál do světa, že jak Čína, tak Francie jsou připraveny budovat nové komplexní strategické vztahy,“ řekl čínský velvyslanec ve Francii Zhai Jun na společné tiskové konferenci s francouzským ministrem zahraničí Laurentem Fabiusem.

Zhai Jun vystoupil při té příležitosti na veřejnosti ve Francii prvně, neboť teprve týden před tím nastoupil do svého velvyslaneckého úřadu. Poznamenal, že rozhodnutí bývalého francouzského prezidenta Charlese de Gaulla, aby Francie v roce 1964 navázala oficiální diplomatické styky s Čínou jako první západní mocnost, bylo rozhodnutím vizionáře a příkladem nezávislé diplomacie. Zhai Jun se vyjádřil, že to bylo aktem otevřenosti a vzájemného respektování rozdílu vnitrostátních podmínek a systémů. Zhai uvedl, že Čína a Francie by měly přijmout další mezinárodní odpovědnost jako stálí členové Rady bezpečnosti OSN a reformy a vývoj v obou zemích bude vytvářet větší příležitosti pro budoucí spolupráci.

Ministr zahraničí Fabius po schůzce uvedl, že Francie je ochotna prohloubit vztahy s Čínou v už tradičních oblastech civilního využití jaderné energie a leteckého průmyslu, stejně tak v nových odvětvích urbanizace, digitální ekonomiky a udržitelného rozvoje. „Rozhodnutí De Gaulla před 50 lety bylo velmi důležité, protože tím se otevřel dialog mezi dvěma světovými velmocemi, a to zajistilo zvláštní postavení, jaké má Francie v zahraniční politice Číny,“ řekl Fabius . Při příležitosti oslav kulatého výročí vzájemných vztahů se letos uskuteční více než 300 akcí v obou zemích. Mezi tyto aktivity patří kulturní a umělecké výstavy a představení, obchodní výměny, semináře o vzdělávání, technologiích, o spolupráci v oblasti životního prostředí. Povýšit strategické partnerství na novou úroveň vzájemných vztahů má očekávaná návštěva čínského prezidenta Si Ťin-pchinga.

Zdroj: China Daily, 14. 1. 2014, http://europe.chinadaily.com.cn