Čínský velvyslanec vyzdvihl příklad úspěšné spolupráce

Čínský velvyslanec vyzdvihl příklad úspěšné spolupráce

Čínský velvyslanec Jeho Excelence pan Yu Qingtai spolu s chotí podnikl dne 30. září 2013 cestu do jednoho z regionů ČR, na Náchodsko, kde existuje příklad velmi úspěšné česko-čínské spolupráce. Jeho návštěva byla důkazem toho, že ČLR má zájem na tom rozvíjet vzájemné vztahy a spolupráci i mezi jednotlivými regiony obou zemí. Na této cestě se podílela i Smíšená česko čínská komora vzájemné spolupráce, neboť její prezident Jan Birke je zároveň i starostou města Náchoda a do tohoto regionu pana velvyslance pozval.

 

IMG_4334Nejprve zamířil pan velvyslanec do Hradce Králové, kde se setkal s hejtmanem Lubomírem Francem a členy Rady Královéhradeckého kraje. Následně odcestoval do Náchoda, kde jeho kroky vedly na náchodskou radnici. Zde ho slavnostně přijali představitelé města v čele se starostou Janem Birke, který pana velvyslance doprovázel i při jeho dalším programu.

 

Po přijetí v historických prostorách radnice a zápisu do zdejší pamětní knihy zamířil pan Yu Qingtai prohlédnout si jeden z tradičních klenotů zdejšího podnikání, náchodský Pivovar Primátor. Prostory a výrobu ukázal panu velvyslanci a jeho doprovodu ředitel pivovaru pan Josef Hlavatý. Ten také panu velvyslanci sdělil, že čínský trh je i pro regionální pivovar, proslulý produkcí pivních speciálů, zajímavý a aktuálně o něj usiluje. Pan velvyslanec po prohlídce sdělil, že to byla velmi zajímavá návštěva.

 

[g-slider gid="4073" width="100%" height="55%" random="0" watermark="0"]

 

Poté pan velvyslanec odcestoval na radnici do nedalekého Červeného Kostelce, města proslulého tradičním mezinárodním folklorním festivalem. Zde ho přijali pánové starosta Petr Mědílek a místostarosta Richard Bergmann. Právě oni požádali pana velvyslance o laskavost a zprostředkování pozvání na už 60. ročník folklorního festivalu v příštím roce některému z čínských souborů. „Už jsme tady čínský soubor měli a byl vynikající. Na velké výročí festivalu vybíráme soubory z atraktivních zemí a Čína mezi ně patří,“ řekl velvyslanci starosta Petr Mědílek. Yu Qingtai mu s laskavostí odvětil, že zastoupení čínské ambasády je připraveno udržovat kontakty i v kulturní oblasti a proto věří, že o pozvání na festival bude zájem.

 

IMG_2532Po tomto přijetí už se pan Yu Qingtai vydal do zdejšího závodu společnosti Saar Gummi Czech, která patří čínskému koncernu CQLT. Společnost je členem Komory a její výroba je zaměřena na gumová těsnění pro automobilový průmysl. Vlastní provoz představil panu velvyslanci osobně generální ředitel firmy Jan Tichý.

Ten spolupráci s čínským koncernem označil za oboustranně výhodnou. Zdejší závod je jedním z vůbec nejlepších na světě ve vytlačování těsnění a může proto pomáhat ostatním členům skupiny včetně samotných čínských závodů. Čínský koncern však svým kapitálem umožňuje růst podniku, který tak v posledních letech rozšiřuje na východě Čech výrobu, dává zaměstnání stovkám lidí a vytváří další pracovní místa, investuje desítky milionů korun a podstatně zvyšuje tržby.

 

IMG_2540Pan velvyslanec prohlásil, že z návštěvy této společnosti má radost. „Věřím, že Vaše podniky dosáhnou dalších úspěchů a výsledků. Příklad Vašeho úspěchu je dobrý pro další čínské, české a evropské podniky, jak by mohly společně a do budoucna rozvíjet spolupráci, která je výhodná pro obě strany,“ uvedl YuQingtai. Následně řediteli firmy předložil návrh, aby velvyslanectví mohlo tento příklad úspěšné spolupráce prezentovat, aby si více českých a čínských společností uvědomilo, jak lze ku prospěchu rozvíjet vzájemné vztahy s partnery.