I menší české město může mít v Číně velkého partnera

I menší české město může mít v Číně velkého partnera

Prezident Smíšené česko čínské komory vzájemné spolupráce Jan Birke je zároveň i starostou města Náchoda na východě Čech. Právě toto zhruba dvacetitisícové město je jedním z těch, které už uzavřelo partnerství v Číně, a to s městem Jinhua, patřícím do  jedné z čínských nejbohatších provincií. Nevadí ani, že toto město má mnohonásobně více obyvatel, je jich jako polovina obyvatelstva celé ČR.

 

birkeIMG_8272Pane prezidente, můžete popsat vaše partnerské město?

Naše partnerské město leží v opravdu krásné provincii v hornaté oblasti středozápadní Číny. Má hodně rozvinutý průmysl, je známo především tím, že je tam největší trh drobného zboží. Je tam obrovský prostor pro možnost výroby jakéhokoliv zboží od upomínkových předmětu až po malé technické součástky.

 

Jaké jsou vztahy s vašimi tamními partnery?

Jsou založené na důvěře, přátelství, porozumění a respektu. Nejvyšší představitel tohoto města navštívil Náchod, já jsem byl v Jinhua. Musím říci, že nejvyššího představitele tohoto města velmi zaujala především produkce náchodského pivovaru. Při mé loňské podzimní návštěvě v Číně jsme se pak bavili i o možnostech investic v regionu Náchodsko.

 

Rýsují se nějaké příležitosti?

O příležitostech už jsem jednal s některými zástupci podniků na Náchodsku. Myslím si, že tady máme několik možných příběhů, které bychom s druhou, vlastně dnes už možná první, nejsilnější ekonomikou na světě mohli rozvíjet.

 

Uzavřel Náchod s čínským Jinhua nějakou dohodu?

Ano, město Náchod má v tuto chvíli s tímto městem podepsáno prohlášení o společné spolupráci, o možnosti výměny investičních příležitostí, kulturních aktivit a především pracovních příležitostí. Dvacetitisícový Náchod má tedy dohodu o spolupráci s městem, které má pět a půl milionu obyvatel a jeho rozpočet je velký jako polovina toho České republiky. Je pravda, že na tu vzdálenost je to partnerství složitější. Jsme ale pyšní na to, že jsme středně velké město, které i přesto má tuto spolupráci potvrzenu. V České republice má třeba Městská část Praha 1 partnerství s pekingským distriktem Chaoyang či Plzeň s Hangzhou.