Čínský velvyslanec spatřil, jak se dělá globální byznys

Čínský velvyslanec spatřil, jak se dělá globální byznys

Regionální média informovala o cestě čínského velvyslance pana Yu Qingta do východních Čech, na které se podílela naše Komora. Zde si můžete přečíst, jak se o ní psalo.

 

vvv_IMG_2546Červený Kostelec/Náchod – Zpráva o tom, že Čína chce kupovat zemědělskou půdu na Ukrajině, zaplavila v minulém týdnu stránky světových médií. To na Náchodsku už Číňanům patří celé závody, díky koncernu CQLT se totiž může rozvíjet, růst a zaměstnávat stovky lidí podnik Saar Gummi v Červeném Kostelci. V pondělí si výrobu v závodě prohlédl čínský velvyslanec Yu Qingtai.

Ten do regionu přijel na pozvání náchodského starosty Jana Birke, který je mimojiné prezidentem obchodní Smíšené česko čínské komory vzájemné spolupráce. Čínský velvyslanec si v Náchodě prohlédl například pivovar Primátor. Byla to podle něj velmi zajímavá návštěva. Protože však nepije alkohol, tak mu prý kolegové řekli, že české pivo je nejlepší na světě. Prozradil také, že náchodské pivo budou moci Číňané ochutnat za párdnůna festivalu české a slovenské kuchyně na české a slovenské ambasádě v Pekingu.

 

Z Náchoda zamířila limuzína s Yu Qingtaiem do Červeného Kostelce, kde jej čekalo přijetí u starosty Petra Mědílka a místostarosty Richarda Bergmana. „Jsme rádi, že jedna z největších firem tady je v majetku Číňanů. Máme s ní velmi dobrou spolupráci,“ uvedl starosta a vzápětí velvyslance požádal o laskavost. Vysvětlil mu, že v příštím roce tomu bude už 60 let, co se v Červeném Kostelci koná mezinárodní folklorní festival. „Už jsme tady čínský soubor měli a byl vynikající. Příští rok oslavujeme 60. výročí festivalu, a tak vybíráme soubory z atraktivních zemí a mezi ně patří Čína. Byli bychom rádi, kdybychom mohli přivítat nějaký váš soubor. Prosíme, zda by šlo toto naše pozvání nějakému souboru zprostředkovat,“ řekl velvyslanci starosta. Yu Qingtai odpověděl, že čínské zastoupení je připraveno udržovat kontakty i v této kulturní oblasti. „Věřím, že kulturní rada na naší ambasádě o to bude mít zájem,“ dodal.

Poté se velvyslanec vydal do červenokosteleckého závodu společnosti Saar Gummi. Zde mu činnost podniku představil generální ředitel společnosti Jan Tichý.

„Celá firma zaměstnává zhruba 800 zaměstnanců. Tím pomáhá 800 rodinám, aby měly dobré zaměstnání a dobrý příjem,“ uvedl Tichý. Prozradil, že se zde ročně vyrobí čtyři miliony těsnění dveří automobilů.„20 až 25 procent všech aut vyrobených v Evropě má těsnění odsud od nás. Tím patříme k lídrům v této oblasti v Evropě,“ uvedl Jan Tichý.

Mísírna pro další rozvoj

Sdělil také, že technici firmy pomáhají dnes v závodech skupiny po celém světě. „Technologicky podporujeme jiné závody a máme poměrně dobrou podporu od čínských vlastníků k našemu dalšímu růstu. Konkrétním výsledkem této podpory je, že stavíme vlastní mísírnu směsí. Ta by nám měla hodně pomoci k dalšímu rozvoji a dalšímu růstu,“ řekl Tichý.

Spolupráci s čínským koncernem označil za oboustranně výhodnou. Červenokostelecký podnik je jeden z nejlepších na světě ve vytlačování těsnění a může proto pomáhat ostatním členům skupiny včetně samotných čínských závodů. Na druhé straně koncern umožňuje růst podniku.

Jsou příkladem pro ostatní

„Mám radost z návštěvy této společnosti. Věřím, že vaše podniky dosáhnou dalších úspěchů a výsledků. Příklad vašeho úspěchu je dobrý pro další čínské, české a evropské podniky, jak mohou rozvíjet spolupráci výhodnou pro obě strany, aby do budoucna byla přínosná. Dovolte mi, abych vám předložil návrh,abychom vás představovali jako příklad, aby více českých a čínských podnikatelů mělo možnost si uvědomit, jak mohou rozvíjet vztahy s partnery,“ uvedl YuQingtai.

O tom, že takovýto „globální byznys“ se dělá na Náchodsku a právě za podpory čínského koncernu, někteří lidé nemají ani ponětí. Náchodský starosta Jan Birke, který celou návštěvu velvyslance zorganizoval,však upozorňuje,že je to přínosem pro celý region, neboť díky investicím do závodu vznikají desítky nových pracovních míst. Dohodu o tom podepsal už v červenci v čínském městě Chongqing hejtman Lubomír Franc s představiteli koncernu a právě i za přítomnosti Jana Birke. Starosta také upozorňuje, že firma podporuje i kulturní a sportovní akce v celém regionu stovkami tisíc korun ročně.

Náchod se přátelí s čínským městem

Do budoucna se navíc rýsují další vztahy Náchodska s Čínou. Před časem byla totiž na návštěvě v Náchodě delegace z města Jinhua z jedné z nejbohatších provincií Číny. „Město Náchod má v tuto chvíli s tímto městem podepsané prohlášení o společné spolupráci, o možnosti výměny investičních příležitostí, kulturních aktivit a především pracovních příležitostí. Nejvyšší představitel tohoto města byl v Náchodě, já jsem byl v Jinhua. Náchod má tedy dohodu o spolupráci s městem, které má pět a půl milionu obyvatel a jeho rozpočet je velký jako polovina toho České republiky. Musím říci, že nejvyššího představitele tohoto města velmi zaujala především produkce náchodského pivovaru. Za několik dnů odlétám do Číny a mám domluvenou schůzku, na které se budeme bavit o možnostech investic v náchodském regionu,“ řekl Jan Birke.

Partnerství Náchodských s Číňany zatím není na takové oficiální úrovni jako třeba s Poláky z Kudowy, ale je to aktivita vedoucí k větší spolupráci.

Příležitosti k rozvíjení s Čínou

„Přeci jenom na tu vzdálenost je to partnerství složitější. Pravda však je, že jsme středně velké město, které má nyní tuto spolupráci potvrzenu. V České republice má třeba Praha partnerství s Pekingem či Plzeň s Handžou. Naše partnerské město leží v opravdu krásné provincii v hornaté oblasti středozápadní Číny. Má hodně rozvinutý průmysl, je známo především tím, že je tam největší trh drobného zboží. Je tam obrovský prostor pro možnost výroby jakéhokoliv zboží od upomínkových předmětu až po malé technické součástky,“ uvedl starosta Birke. O příležitostech už prý jednal s některými zástupci podniků. „Myslím si, že tady máme několik možných příběhů, které bychom mohli rozvíjet s druhou nejsilnější ekonomikou na světě,“ dodal Birke.

Náchodský deník, 2.10.2013