Čínský velvyslanec sledoval výrobu Primátoru i těsnění

Čínský velvyslanec sledoval výrobu Primátoru i těsnění

Regionální média informovala o cestě velvyslance Čínské lidové republiky v ČR Jeho Excelence pana Yu Qingta do východních Čech, na které se podílela také Smíšená česko čínská komora vzájemné spolupráce. Zde si můžete přečíst, jak se o této návštěvě psalo.

 

mfd_IMG_4364NÁCHOD – Čínský velvyslanec Yu Qingtai strávil včerejšek v podnicích na Náchodsku. Prošel si výrobu těsnění v Saar Gummi Czech v Červeném Kostelci a sledoval, jak vzniká náchodské pivo Primátor. Zdejší pšeničné pivo je po včerejšku nejlepší na světě, ocenila jej degustační soutěž v Londýně.

„Velvyslanec si pochvaloval dvanáctku. Byl nadšený z náchodského zámku, kostela i obřadní síně. Zajímal ho i Primátor jako úspěšná regionální firma a Saar Gummi jako globální hráč,“ řekl starosta Náchoda Jan Birke, který od dubna působí jako prezident Smíšené česko-čínské komory vzájemné spolupráce. Červenokostelecká firma patří od jara 2011 čínskému koncernu CQLT, který kromě textilu či osvětlovacích těles vyrábí i pneumatiky, volanty a nyní i těsnicí systémy pro automobilový průmysl. Letos investuje Saar Gummi do nové mísírny gumárenských směsí 250 milionů korun a přijme 45 lidí.

Ředitel továrny Jan Tichý ukázal velvyslanci nově vybudovanou halu i dvě zčásti postavené mísicí linky a představil pozici firmy na trhu. Čínská ambasáda jej chce dávat za příklad symbiózy s čínským majitelem.

Pivovar Primátor v Náchodě, který město před čtyřmi lety prodalo liberecké skupině LIF, usiluje také o čínský trh. „Čína je pro nás nesmírně zajímavá, snažíme se tam uchytit různými cestami. Čekáme, jak tam dopadnou zaslané vzorky. Budeme se také v říjnu s plzeňským Prazdrojem účastnit československých gastronomických dnů na ambasádě v Číně,“ uvedl ředitel Primátoru Josef Hlavatý. Pivovar exportuje čtvrtinu svého výstavu, hlavně po Evropě. Velvyslanec se sešel i s hradeckým hejtmanem Lubomírem Francem.

Zdroj: Mladá fronta DNES, Regionální mutace, Kraj Hradecký, 1.10.2013, str. 3