Návštěva hejtmana otevřela Plzeňskému kraji brány Číny

Návštěva hejtmana otevřela Plzeňskému kraji brány Číny

Velký potenciál stále ještě skrývá nejen spolupráce na úrovni samotných států, ale také na úrovni českých a čínských regionů. Proto ve dnech 6. – 11. června 2013 navštívil Čínskou lidovou republiku hejtman Plzeňského kraje pan Milan Chovanec, a to i v doprovodu představitelů Smíšené česko čínské komory vzájemné spolupráce.

 

chovanec2Cílem návštěvy pana hejtmana Chovance byla partnerská provincie Plzeňského kraje Zhejiang. Nejdůležitějším bodem programu zde bylo jednání pana hejtmana s jeho čínským partnerem panem Li Qiang, guvernérem provincie. Jednalo se o vůbec první přímé jednání českého a čínského vrcholného regionálního politika během posledních tří let. Pan hejtman dále jednal o strategické čínské investici, která se nabízí pro ČR.

Na cestě pana hejtmana doprovázel velvyslanec České republiky v Číně Jeho Excelence pan Libor Sečka a delegace tvořená zejména vedoucími představiteli Smíšené česko čínské komory vzájemné spolupráce v čele s předsedou Dozorčí rady Komory panem Jaroslavem Tvrdíkem, dále prezidentem Hospodářské komory ČR panem Petrem Kuželem a významnými zástupci Plzeňského kraje a jeho podnikatelských kruhů.

Pan Chovanec i pan Li Qiang se shodli, že jejich regiony mohou úspěšně spolupracovat dokonce v mnoha oblastech. Diskuse na toto téma byla velmi obsáhlá, konstruktivní a na jejím konci se zrodil úspěšný závěr. Zmocněnci obou vrcholných regionálních představitelů dostali za úkol připravit podklady pro zcela konkrétní spolupráci ve třech hlavních oblastech, kterými jsou 1. obchod, investice a cestovní ruch, 2. kultura a vzdělávání, za 3. nové technologie a spolupráce ve zdravotnictví.

 

chovanec3Pan hejtman Chovanec dokonce navrhl, že Plzeňský kraj a provincie Zhejiang by se v budoucnu mohly stát vzorem takové mezinárodní regionální spolupráce včetně efektivního využití možností, které s sebou přináší. Uvedl to s odkazem na program spolupráce Číny a zemí střední a východní Evropy, který byl předložený bývalým čínským premiérem Wen Jiabao ve Varšavě. Hejtman také pozval pana Li Qiang k oficiální návštěvě Plzeňského kraje. Toto jeho pozvání pan Li Qiang přijal.

I další program návštěvy české delece v Číně byl zajímavý, přínosný a hodnotný. V hlavním městě provincie, v Hangzhou, které patří k perlám čínské architektury, se pan hejtman setkal s úřadujícím primátorem paní Tong Guili. Ve městě Ningbo, které je známé druhým největším čínským námořním přístavem, se zúčastnil Investičního a obchodního sympozia a tradičního veletrhu spotřebního zboží. Během této akce se Milan Chovanec setkal s předsedou Asociace přátelství a bývalým ministrem zahraničního obchodu Číny panem Chen Deming. Společně pak diskutovali o možnosti umístit významnou čínskou investici, vybudování průmyslového a technologického parku, v ČR a konkrétně v Plzeňském kraji. Pan hejtman podrobně vysvětlil čínskému partnerovi, jaké jsou reálné podmínky a výhody pro takovou investici v tomto regionu.

Poslední zastávkou byla návštěva města Suzhou, významného technologického a průmyslového centra v provincii Jiangsu. Hlavním cílem této cesty bylo podpoření obchodní aktivit firmy Škoda Electric, která zde s čínským partnerem založila společný podnik Škoda – Kingway (SKE). Ten vyrábí trakční jednotky pro soupravy metra. Jednání pana hejtmana s náměstkem primátora pro ekonomiku, panem Zhou, potvrdila silný zájem obou stran na úspěšném rozvoji firmy a jejich aktivit nejenom na území města a provincie, ale také celé Číny.

O významu delegace informovalo také Ministerstvo zahraničních věcí ČR v oficiální zprávě na svých stránkách.

Zdroj fotografií: Internetové stránky Ministerstva zahraničních věcí ČR